‘Daar praten we niet over’

De Reünie bracht afgelopen zondag een tiental mannen bij elkaar die 42 jaar geleden een brand op hun jongensinternaat overleefden. 23 jongens kwamen om bij de brand. Na twee weken kwamen ze weer op school, misten klasgenootjes en er werd met geen woord gesproken over de brand. Vroeger praatte je niet over gevoelige onderwerpen, maar het pijnlijke effect daarvan werd zondag duidelijk zichtbaar. Zoals één van de mannen omschreef:

Tijd heelt alle wonden, maar dat klopt niet. Als je wonden niet verzorgt, dan helen ze niet. Schaafwonden misschien nog wel, maar diepe wonden zoals de onze niet. Als een wond niet verzorgt wordt, niet ontsmet wordt, dan gaat de wond ontsteken en etteren (Koen).

reunie
Bekijk de uitzending hier terug.

Hoe is de nazorg tegenwoordig geregeld?

Omdat veel mensen zich afvroegen hoe het nu is gesteld met de nazorg, lichten we deze hier toe. Nederland heeft drie brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk. In alle drie de centra zijn tegenwoordig pedagogisch hulpverleners en nazorgverpleegkundigen aanwezig. Zo krijgen brandwondenslachtoffers en hun familie direct begeleiding in het omgaan en verwerken van hun traumatische ervaring. Brandwonden zijn voor altijd, daarom biedt de Brandwonden Stichting verschillende vormen van nazorg aan. We begeleiden kinderen terug naar school en hebben een netwerk huidtherapie opgezet. We organiseren lotgenotencontact, van persoonlijk contact tot gespreksgroepen en vakantieweken voor kinderen, jongeren en volwassenen. Via de website, maar ook de speciale lotgenotenpagina op Facebook en natuurlijk de Brandwondeninformatielijn kunnen mensen ook online hun hart luchten of informatie vinden. België heeft een speciaal nazorgcentrum: Oscare. Hier krijgen mensen met brandwonden opvolging van hun litteken tot psychische en psychosociale begeleiding, juridische hulp en nog zoveel meer.

Zowel Oscare in België als de Brandwonden Stichting in Nederland zijn afhankelijk van giften. Wil je hen steunen? Ga naar:
http://www.oscare.be/support
https://brandwondenstichting.nl/help-mee/donateur/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s