Mijn route

on

Eindfase van mijn stage
Zo. Het is een tijdje geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Tijdens de laatste fase van mijn stage had ik het druk met het schrijven van een scriptie, het voorbereiden van de verdediging en de voorbereiding op mijn droomstudie. In juli kreeg ik de uitslag van de decentrale selectie van Geneeskunde via een brief binnen. Op die dag zat ik aan mijn scriptie te werken achter een computer bij de VSBN en ik was die dag met een experiment bezig. Ik wist dat die dag de brief met de uitslag binnen zou komen… Ik was ontzettend nerveus. Na mijn stagedag rond 17:30 uur zat ik anderhalf uur zenuwachtig in de trein. De uitslag zou alles bepalen voor mij op dat moment…

Ik doe de deur open. Niemand is thuis. Ik pak de post van vandaag en ik zie een langwerpige, niet al te grote witte envelop tussen de stapel liggen. Ik pak die ene envelop eruit en slik een paar keer. Ik ben zo zenuwachtig dat ik de brief met moeite open krijg. Ik doe er ruim een halve minuut over. Op dat moment staat de tijd even stil. Met veel concentratie, trillende handen en grote ogen haal ik de brief uit de envelop en ik vouw de brief open. Ik zie het rangnummer en ik begin mij langzaam te realiseren wat dit rangnummer betekent.

WOW. Het ís gelukt! Ik pak mijn telefoon en ik weet even niet wie ik als eerste een bericht moet sturen. Vrienden, familieleden en kennissen weten dat ik bezig was met de decentrale selectie. Ik kan niet geloven dat het is gelukt! Ik ben zo blij! Vanaf september studeer ik Geneeskunde! Een droom die uitkomt! 😀

De dagen erna ben ik met mijn gedachten deels bij mijn nieuwe studie. Hartstikke leuk natuurlijk, maar deze stage moet ik eerst goed afsluiten. Aan het werk dus. Er is genoeg te doen: scriptie afmaken, verdediging voorbereiden, de laatste experimenten uitwerken en opnemen in de resultaten van de scriptie…
De resultaten van het onderzoek zijn interessant. Een gelformulering dat topicaal aangebracht wordt, blijft zitten in tegenstelling tot een (waterige) oplossing. Uit in vitro-experimenten is gebleken dat alle antimicrobiële peptiden die zijn onderzocht effectief werken in een waterige oplossing en dat een aantal ook effectief zijn in bepaalde oplossingen die dichter bij het lichaam staan. De ex vivo-experimenten zijn zeer interessant: zowel de peptiden die zijn opgelost in een waterige oplossing als in een gel werken goed bij een kortdurend ‘nagebootste’ infectie. Bij een langdurig ‘nagebootste’ infectie (biofilm) werken twee peptiden beter ten opzichte van de andere peptiden. Wanneer er gekeken wordt naar de wondgenezing hebben de peptiden geen negatief, maar een neutraal tot zelfs positief effect op de wondgenezing in verhouding tot zilversulfadiazine wat in de (huidige) praktijk wordt gebruikt ter voorkoming van infecties. De conclusie die na deze negen maanden onderzoek kan worden gegeven is dat deze generatie peptiden veelbelovend zijn wat betreft de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële middelen die gebruikt kunnen worden bij (geïnfecteerde) brandwonden.

Kaart Europa (wegen naar Rome)
Er zijn diverse routes om uiteindelijk je doel te bereiken!

De volgende stap
Wat was het een mooie en interessante ervaring om zelf deel te nemen en mee te werken aan zo’n onderzoek. Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen en gegrepen. Ik heb ook veel geleerd over mezelf: leren plannen, kritischer worden, keuzes maken, slagen en falen… Het hoort er allemaal bij. De ervaring maakt je rijker.
Ik zet nu de volgende stap en ik kijk uit naar mijn volgende doel: arts worden. Wat voor arts? Eigenlijk heb ik nog geen idee. Er is zoveel! Trauma-arts? Iets met infectieziekten zoals bijvoorbeeld tropenarts? Misschien richting dermatologie? Ik wacht de praktijk(ervaring) af. In de praktijk leer en zie je immers het uiteindelijke beroep dat je gaat uitoefenen.

Ik wil alle mensen van het LUMC (afdeling Infectieziekten), VSBN, Brandwondenstichting, de ETB en Hogeschool Leiden bedanken voor hun professionele hulp, interessante gesprekken, leerzame tips en inspirerend advies!

De route en de coördinaten
Mijn advies voor studenten? Weet je überhaupt niet wat je wilt? Kom je er maar niet achter wat je passie is? Probeer te achterhalen wat voor soort bezigheden en hobby’s je als kind had en waarom je dit leuk vond. Had je qua karakter een onderzoeksinstelling? Wilde je altijd weten waarom iets zo was? Wilde je veel met je handen werken? Wilde je dingen realiseren die je in je hoofd had die (nog) niet echt bestonden? Kijk ook naar het beroep van de studie die je mogelijk aanspreekt. Ik moet wel zeggen dat je, als je een jaar of 17 bent, nog geen idee hebt wat voor soort beroepen er zijn. Er is zoveel meer. Toch helpt het om te kijken naar het domein van een vakgebied. Als arts moet je bijvoorbeeld zowel ontzettend geïnteresseerd zijn in waarom (wetenschap) als in het helpen van mensen (psychologie en gedrag). Als docent moet je bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het helpen van mensen (kinderen, pubers of volwassenen) en de manier waarop je iets kunt uitleggen waarbij de vraag ‘hoe leg ik dit lastige onderwerp toch leuk, duidelijk én interessant uit aan die specifieke leeftijdsgroep?’ centraal staat. Wanneer je dit soort vragen per vakgebied voor jezelf nagaat en wanneer je enthousiast wordt van bepaalde vragen, weet je dat je in de goede richting zit. Maak geen overhaaste beslissingen: bekijk het per ‘blokje’. Je verandert qua karakter ook een beetje in de loop van de tijd maar de algemene richting kun je wel ‘alvast’ bepalen. De specifieke coördinaten van jouw toekomst zijn afhankelijk van de tijd. Eigenlijk staan ze deels al vast. Jij bepaalt de route ernaar toe. Als je iets ontdekt hebt wat je echt wilt bereiken, kun je er altijd komen. Volg je dromen en wees bereid voor je dromen te werken. Verlies het doorzettingsvermogen (de passie) en het doel niet uit het oog! You can do it! 😉

Groetjes Daniëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s