Let op, hete thee!

on

“Als ik wist dat het drinken van hete vloeistoffen bij kinderen zo gevaarlijk kon zijn, had ik eerder voorzorgsmaatregelen genomen op mijn school!”, zegt de directeur terwijl hij een slokje uit zijn nieuwe thermomok neemt en we naar de spelende kinderen op het schoolplein kijken. Eén van zijn leerlingen is onlangs betrokken geweest bij een ongeluk met hete thee.

Ik was anderhalf jaar toen ik in een onbewaakt moment naar het aanrecht liep en mijn armen uitstrekte naar de pot hete thee. Dit moment staat vandaag de dag nog op het netvlies van mijn moeder. De gevolgen waren diepe derdegraads brandwonden en littekens voor het leven. Helaas overkomt dit nog steeds veel kinderen in deze ‘onbewaakte’ momenten. Bovendien is de impact bij kinderen heftiger dan bij volwassenen, hun huid is dunner en daardoor ontstaat er sneller een diepe brandwond. Je kunt voor de rest van je leven blijvende littekens houden, zoals in mijn geval gebeurde. 40% van de mensen die opgenomen worden in een brandwondencentrum zijn verbrand door hete vloeistoffen, waarvan het grootste gedeelte kinderen zijn.

Dirk-Koppelaar-15-jaar-hete-thee-verbranding
Als jongetje in het ziekenhuis

Overal waar kinderen zijn zie ik gevaar, vooral als er in hun buurt hete thee of koffie gedronken wordt. Als ik langs schoolpleinen loop of fiets, zie ik kinderen rennen en spelen terwijl de meester of juf een slokje neemt van hun thee of koffie. Wetende wat een kopje hete thee kan veroorzaken, knaagt dat aan me. Zijn dit nu mijn beangstigende gedachten omdat het mij is overkomen of zijn de gedachten onterecht?

Op een dag werd ik gebeld door mijn schoonzus. Mijn nichtje was in de gang al rennend tegen een juf gebotst, die thee aan het drinken was. Een plonsje thee kwam over haar hoofd en veroorzaakte een kleine brandwond. Iedereen was natuurlijk erg geschrokken, maar bij mij gingen alle alarmbellen direct af… Ik heb nu een eigen project om voorlichting te geven op scholen en kinderdagverblijven door middel van een folder en mijn ervaringsverhaal. Daarbij bied ik ook de mogelijkheid aan om thermomokken aan te schaffen, die goed afsluiten en niet zomaar van plastic zijn en snel lekken.

Door het incident op de school van mijn nichtje, kwam ik bij de directeur terecht. Hij liet me zien dat ze thermomokken hadden aangeschaft en dat er nu duidelijke regels waren getroffen over het drinken van thee en koffie in de buurt van kinderen. De waterkokers waren uit de klassen gehaald en er werd alleen nog gebruik gemaakt van thermoskannen en thermomokken. Helaas moet er vaak eerst iets gebeuren, voordat er daadwerkelijk actie uit voortkomt. Ik hoop middels mijn project dat andere scholen het voorbeeld volgen, waarmee ongelukken met hete vloeistoffen voorkomen kunnen worden.

“Het drinken uit de thermomok heeft nog een voordeel” , vervolgende de directeur. “Als je even een tijdje bezig bent met een leerling, is je koffie of thee als je terug komt nog steeds lekker warm!“.

Lees hier meer over mijn project: www.brandwondenstichting.nl/thermomok

Over de auteur
Dirk Koppelaar is ICT’er, ervaringsdeskundige, staflid Stichting Kind en Brandwond,vrijwilliger bij de Brandwonden Stichting en de Vereniging van Mensen met Brandwonden en buddy bij het brandwondencentrum van Rotterdam. Tevens initiatiefnemer van het ‘Thermomok-project‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s