Lieve Martijn Krabbé

Gisterenavond zat ik rechtop in mijn stoel toen ik je op tv zag. Je spatte van het scherm in je stoere houthakkersblouse. Het oergevoel kwam helemaal omhoog toen je vuur maakte. Maar in die paar seconden vreesde ik voor je leven en dat van jouw cameraman.

Schermafbeelding 2015-12-11 om 16.59.10

‘Zou die spiritusfles in de zon hebben gestaan’ schoot het door m’n hoofd ‘Als je nu vlam vat, is er dan iemand op de set die eerste hulp kan verlenen?’. Je snapt dat ik dit, als medewerker van de Brandwonden Stichting, a-relaxed vond. Het zweet brak me uit. Misschien vind je dat ik me aanstel, maar de cijfers liegen er écht niet om. Nog steeds zijn er ontzettend veel mensen die vuurkorven en barbecues aansteken met brandbare vloeistoffen. Iedereen zegt hetzelfde: ‘Bij mij gaat het altijd goed’ of ‘Ik weet wat ik doe’. Nee dat kan dus niet… Want ieder jaar worden er tientallen slachtoffers opgenomen in de brandwondencentra, van kinderen tot pubers en volwassenen. Allemaal mensen die nu voor het leven getekend zijn.

Aanmaakblokjes zijn niet zo spectaculair. Maar zorgen er wel voor dat jij niet per ongeluk je cameraman in de fik zet. Wist je dat het vaak de omstanders zijn die vlam vatten en niet degene die de spiritus er overheen gooit? Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet boos op je. Iedereen doet weleens iets zonder erbij na te denken (waaronder ikzelf). Daarom wil ik je graag uitnodigen in Beverwijk. Dan kan ik je laten zien wat de gevolgen zijn en hoeveel impact een brandwondenongeval heeft.

Die scene kunnen we natuurlijk gewoon overdoen. Met alle liefde leg ik dan vooraf aanmaakblokjes ertussen en dan kun jij daarna met veel bombarie je lucifer langs de zijkant van het doosje halen. Deal?

Lieve groetjes, Marieke van de Brandwonden Stichting

PS: Sharons verhaal zegt eigenlijk genoeg: http://www.brandwondenstichting.nl/sharon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s