Wetenschapsdag Brandwondenonderzoek

Donderdag 26 maart werd in de Bergkerk in Amersfoort de Wetenschapsdag Brandwondenonderzoek georganiseerd. Ik was ook uitgenodigd voor deze dag. Heel erg leuk! Nog niet eerder was ik op de betreffende locatie geweest, dus ik had op het station van Amersfoort afgesproken met een mede-stagiaire. Maar dat ging zo makkelijk nog niet…ik kwam vanuit Den Haag, de andere stagiaire vanuit Hoorn. De treinen vanuit Den Haag hadden vertraging waardoor ik mijn overstap miste. Toevallig had de andere stagiaire ook wat OV-problemen.

Daar waren we dan eindelijk (na veel stressen) in Amersfoort. Waar moesten we heen? Gelukkig hadden we allebei een kaart uitgeprint met de routebeschrijving naar de locatie. Het was volgens de beschrijving ongeveer tien minuten lopen. Wij hadden allebei moeite met kaartlezen, dus het kostte ons nét iets meer tijd dan de gemiddelde persoon om uit te vinden hoe we de kaart moesten houden (het was in ieder geval wel heel grappig). Voel je de stress? Uiteindelijk zagen we iets wat op een kerk leek. Jawel, de Bergkerk! Yes, gevonden! Gelukkig was de deur nog open. Helaas vielen we wel wat op. Er was niet veel plek meer in de zaal en we moesten langs allerlei mensen om de laatste stoelen te bemachtigen. Oeps!

Toen ik eindelijk zat keek ik even goed om mij heen. De dag vond plaats in een mooie zaal. Tijdens de bijeenkomst gingen alle slimme onderzoekers die een bijdrage van de Brandwonden Stichting ontvangen, de voortgang en meest actuele resultaten van hun onderzoek presenteren. Onderzoeken gericht op onder andere brandwondinfectiebestrijding, wondgenezing, 3D-printen van implantaten, het ontstaan van jeuk, inzicht krijgen in pathways en processen bij brandwonden, littekens, psychologische aspecten bij jonge patiënten met brandwonden en fysieke fitheid. Ontzettend interessant!

Wetenchapsdag BrandwondenonderzoekDe dag begon rond 10:30 uur en zou tot ongeveer 17:00 uur duren. Er vonden drie sessies plaats met gemiddeld zeven presentaties per sessie. Elke presentatie mocht maximaal tien minuten duren, omdat er anders sprake zou zijn van uitloop. Een strakke planning dus. De presentaties waren ontzettend interessant. Als stagiaire kom je door deze dag een hoop te weten over allerlei onderzoeken die op dat moment lopen. De eerste presentatie door Reinout Stroop van TNO vond ik indrukwekkend: problemen van de reproduceerbaarheid van preklinische gegevens, wat kunnen we doen? Een presentatie waarin vragen als wat willen we eigenlijk met resultaten? En maken wij de resultaten zoals wij ze daadwerkelijk willen zien? werden behandeld. Stof om over na te denken. De laatste presentatie door Daniël Koppenol van de TU Delft vond ik ook ontzettend doordacht en heel grappig. Daniël vertelde over een wiskundige modellering van het gedrag van (myo)fibroblasten tijdens contractie van brandwonden ter voorkoming van hypertrofische littekens en contracturen (lange zin zeg, haha). Bizar hoe hij biologische (en dus soms niet-wiskundig voorspelbare lichamelijke processen) in een wiskundig model heeft weten om te zetten. Geweldig!

Ook alle andere presentaties gingen over interessante (brandwond)onderzoeken. Het leuke vond ik dat er veel verschillende mensen (van stagiaires tot artsen, onderzoekers en medewerkers) van verschillende instellingen (het Erasmus MC, het LUMC, het AMC, de VSBN, de Brandwondencentra, de Nederlandse Brandwonden Stichting, het VUMC, TNO en de TU Delft) aanwezig waren. Toen ik dit ontdekte dacht ik direct aan één woord: samen. Samen willen wij door middel van onderzoek goede en betrouwbare resultaten boeken wat uiteindelijk effect heeft op de patiënt. Verschillende onderzoeken, verschillende titels, verschillende achtergronden, verschillende instellingen en verschillende functie, maar samen willen wij hetzelfde bereiken.

Ik vond het een ontzettend leuke dag! Mooi om alle onderzoeken, zowel biologisch als psychologisch, van zo dichtbij mee te mogen maken en om met verschillende mensen te kunnen praten over (hun) onderzoek.

Deze dagen zijn de ‘pareltjes’ van het stagelopen.

Tot het volgende bericht!

Groetjes Daniëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s