Luier aan of uit na een ongeval met hete thee?

“Heel even draaide ik mijn zoontje Kick de rug toe. Eén seconde maar. Tot op de dag van vandaag heb ik spijt van dat moment. Want, voor Kick was die seconde genoeg om een glas hete thee van het aanrecht te trekken en zich blijvend te verbranden. Zijn littekens herinneren mij telkens weer aan dat ene moment, de pijn, het gegil. Had ik maar beter opgelet.”

Dit overkwam Gaby en haar zoontje Kick tijdens een vakantie in Frankrijk. Een nachtmerrie voor iedere ouder. Gaby: “Ik dronk nooit koffie of thee met Kick op schoot. Ik was altijd extreem oplettend. En toch kreeg Kick de hete thee over zich heen.”

Kick is niet het enige slachtoffer. Jonge kinderen vormen een grote risicogroep voor een ongeluk met hete vloeistoffen. Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten (26,8%) in de drie Nederlandse brandwondencentra is tussen de 0-4 jaar oud.[1] In 87% van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals thee, water of koffie. Dat zijn alarmerende cijfers. Daarom komt de Brandwonden Stichting met een eerste hulp test. Want weten ouders hoe zij moeten handelen als hun kind een brandwond oploopt? Op de website www.eerstehulpbijbrandwonden.nl testen zij met behulp van 8 vragen hun kennis.

Gebleken is dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders. Bij één seconde onoplettendheid. Vaak in de directe woonomgeving zoals de keuken. Ouders geven aan dat zij hun kinderen scherp in de gaten houden, maar dat blijkt niet altijd mogelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kinderen zijn onberekenbaar. Je knippert met je ogen en er valt weer iets om. Die kop thee bijvoorbeeld.

De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij jonge kinderen zijn heftig. En over het algemeen veel ernstiger dan bij oudere kinderen en volwassenen. Dat komt doordat jonge kinderen een veel dunnere huid hebben. Ook is het verbrandoppervlak veel groter dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Zij houden er vaak blijvende littekens aan over.

De meeste ouders kennen de gevaren van hete thee. Maar ongelukken gebeuren toch. Daarom roept de Brandwonden Stichting samen met Gaby alle ouders van jonge kinderen op om hun eerste hulpkennis te testen op de website www.eerstehulpbijbrandwonden.nl. Ook vraagt de stichting hen om het diploma dat zij bij de test halen te delen via social media. Hiermee moedigen zij ook andere ouders aan om de test te maken. Gaby: “Hoe goed je ook oplet. Een ongeluk kun je nooit helemaal uitsluiten. Zorg daarom dat je in elk geval weet hoe te handelen in het geval dat het mis gaat. Eén ding verklap ik alvast: die luier moet uit!’’

[1] Bron: ‘Brandwonden bij kwetsbare groepen’ van de Werkgroep Nederlandse Brandwondenregistratie R3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s