Hoopgevend onderzoek: alternatief voor antibiotica

De grootste bedreiging van dit patiëntje is niet met het blote oog te zien...
De grootste bedreiging voor dit patiëntje is niet met het blote oog te zien…

Jaarlijks overlijden zo’n 700.000 mensen aan infecties omdat de antibiotica niet aanslaan. Bacteriën weten zich namelijk zo aan te passen, dat de antibiotica niet meer werken. Antibiotica-resistentie heet dat. Wetenschappers verwachten dat er in 2050 wereldwijd tien miljoen extra doden bijkomen als er geen maatregelen worden genomen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft herhaaldelijk haar zorgen uitgesproken over de antibiotica-resistentie. En ook voor brandwondenpatiënten geldt de antibiotica-resistentie als een steeds serieuzer wordend probleem. Niet vanwege hun brandwonden, maar door de infecties hangt hun leven steeds vaker aan een zijden draadje. Wat te doen als antibiotica straks niet meer werken?! De Brandwonden Stichting wil het niet zo ver laten komen en investeert daarom in onderzoek dat nieuwe manieren om infecties te bestrijden onder de loep neemt.

Bacteriën met lichaamseigen stoffen verslaan

Dr. Peter Nibbering
Dr. Peter Nibbering

Het onderzoek van dr. Peter Nibbering van de afdeling Infectieziekten van het LUMC bekijkt de mogelijkheden om bacteriën te bestrijden met peptides: kleine moleculen in het lichaam. In het onderzoek wordt specifiek het menselijk peptide ‘LL-37’ nader bekeken. Deze heeft namelijk twee zeer handige eigenschappen: de mogelijkheid om bacteriën te bestrijden én wondheling te stimuleren. Het is de perfecte combinatie om in te zetten bij de behandeling van brandwonden. In het lab is de peptide LL-37 aangepast om die twee eigenschappen nog effectiever in te kunnen zetten. De eerste resultaten van deze aangepaste peptides zijn veelbelovend: ze doden zo’n 99% van de bacteriën in de brandwond. Ook is het gebruik ervan veilig, treedt er geen resistentie op en schakelt het zelfs de bacteriën uit die een extra beschermlaag vormen (een zgn. biofilm).

Hoe werkt het?

peptide LL-37 aan het werk“Het ontwikkelde antibioticum maakt gaatjes in de bacteriewand,” legt dr. Nibbering uit. “En daarmee schakel je de bacterie uit. Toediening van de stof in een lage dosis kan vermoedelijk een infectie voorkomen en in een hogere dosis een bestaande infectie bestrijden.” De volgende stap is dus uitvinden hoe we de dosering optimaal afstemmen voor het gebruik voor mensen. Dit onderzoek voert dr. Nibbering uit in samenwerking met het bedrijf Madam Therapeutics, die deze stof verder ontwikkelt. De toepassing van het antibioticum op de brandwond zal waarschijnlijk via een verband zijn. Een verbandproducent heeft al interesse getoond mee te helpen bij de ontwikkeling hiervan.

Maar wacht, er is meer!

Straks, als de stof daadwerkelijk wordt gebruikt ter preventie en bestrijding van infecties, winnen niet alleen brandwondenpatiënten een grote slag in de strijd tegen de antibiotica-resistentie. Want ook zo veel anderen zijn gebaat bij deze hoopgevende ontwikkeling… Diabetici met chronische wonden, mensen die geïnfecteerd raakten met ziekenhuisbacteriën als MRSA en klebsiella of kampen met longontstekingen, urineweginfecties, eczeem. Dit middel doodt al deze infecties. En vooralsnog kunnen bacteriën ook niet resistent worden tegen dit nieuwe medicijn. Dus wie weet schrijft dr. Peter Nibbering met zijn onderzoek geschiedenis…

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Jos Vos schreef:

    Zodoende zijn mijn teksten zijn begrijpelijk,

    Say no more.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s