Hoe slim is ons lichaam?

Stagiaire-voor-een-dag Joyce Braam schreef een blog over de aanpak om infecties in brandwonden te bestrijden.

P. aeruginosa staat ook wel bekend als een van de ziekenhuisbacterien
P. aeruginosa staat ook wel bekend als een van de ziekenhuisbacterien

We kunnen infecties bestrijden met kunstmatige middelen. Dat is een optie. Maar steeds vaker blijkt dat dit niet de beste manier is. Bacteriën zijn niet meer gevoelig voor middelen als antibiotica. Daarnaast ondervinden onze cellen ook schade van behandelingen tegen infecties. Steeds vaker wordt gekeken naar natuurlijke oplossingen. Neem bijvoorbeeld de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte kanker: patiënten werden vol gestopt met chemische middelen of ze werden bestraald. Gevolg: kankercellen konden niet altijd worden opgeruimd en gezonde cellen hadden er ook zwaar onder te lijden. Daarom werd er een nieuwe methode bedacht: ons eigen beschermingsmechanisme inzetten (het immuunsysteem). Waarom wordt het immuunsysteem dan niet gebruikt voor de strijd tegen infecties bij brandwonden? Het kan indringers aanvallen en verwijderen. Als we nou eens kijken hoe slim ons lichaam is om deze vervelende infecties te lijf te gaan en deze tactiek gaan ombouwen en verbeteren? Dan zou er zo maar eens een hele mooie behandeling kunnen ontstaan. Dat is nou precies wat dr. Peter Nibbering van het LUMC aan het doen is. Hij verbouwt stofjes uit ons lichaam, genaamd peptiden, om bacteriën te slim af te zijn.

Dr. Peter Nibbering
Dr. Peter Nibbering

Het probleem
Dat infecties een groot probleem zijn bij brandwondenpatiënten, blijkt al uit het feit dat ruim één derde van de patiënten een infectie oploopt. Bacteriën, vaak de veroorzakers van deze infecties, verstoren het herstel van een wond ernstig. Bovendien kunnen bacteriën in het bloed terechtkomen, waardoor een bloedvergiftiging kan ontstaan en de patiënt kan hier aan overlijden. Deze levensgevaarlijke indringers worden nu nog bestreden met antibiotica. Helaas beperkt dit de wondgenezing en worden bacteriën ook steeds minder gevoelig voor deze middelen. Het is daarom erg belangrijk om nieuwe methoden te vinden tegen infecties.

De (mogelijke) oplossing
Dr. Nibbering is samen met zijn collega’s hard aan het werk om een nieuwe behandeling te ontwikkelen. Hiervoor worden zogenaamde peptiden gebruikt, een soort bouwstenen van het lichaam. Dr. Nibbering doet met name onderzoek naar het peptide ‘LL-37’. Deze peptide heeft twee erg handige eigenschappen: het kan bacteriën bestrijden en wondheling stimuleren. In het lab proberen ze deze eigenschappen te verbeteren door het peptide kleine beetjes te verbouwen. Deze verbouwde peptiden lijken veelbelovend: ze doden zo’n 99% van de bacteriën in een brandwond! Maar dit is niet het enige positieve punt van deze behandeling. Het gebruik van de peptiden is veilig en het doodt bacteriën die moeilijker bereikbaar zijn door een biofilm (een beschermende slijmlaag om bacteriën). Tot slot lijkt het er ook op dat de bacteriën gevoelig blijven voor de peptiden en er dus geen resistentie ontstaat.

De toekomst
De nieuwe behandeling met peptiden klinkt veelbelovend. Daarom wordt dit onderzoek onder andere financieel gesteund door het Ministerie van Economische Zaken (TKI grant) en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Hierdoor kan verder onderzoek worden gedaan naar werking van peptiden en hoe ze het best op de wond kunnen worden aangebracht. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid peptide die nodig is voor het voorkomen en bestrijden van een infectie. De bedoeling is dat binnen drie jaar het onderzoek is afgerond en dat deze indrukwekkende peptiden kunnen worden ingezet in de strijd tegen infecties bij brandwonden.

Tekst: Joyce Braam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s