Run op parkietjes door koolmonoxidecampagne?

CO de symptomenHeb je je weleens afgevraagd waar het gezegde ‘van je stokje vallen’ vandaan komt? Het zou best eens ontstaan kunnen zijn in de tijd dat veel mensen een parkiet in huis hielden. En mijnwerkers parkieten in kooien naar hun metersdiepe werkplek onder de grond meenamen. Waarom ze dat deden? Niet omdat ze dol op het gezang van de vogeltjes waren. Dat was vast een leuke bijkomstigheid. Nee, van oudsher hield men parkieten uit veiligheidsoverwegingen. In de tijd dat houtkachels huizen verwarmden en de mijnen nog volop in bedrijf waren, was koolmonoxidevergiftiging een veel voorkomend verschijnsel. Koolmonoxide, dat vrijkomt bij verbranding, kan in te hoge concentraties dodelijk zijn. Professor Breederveld van het brandwondencentrum Beverwijk legde in een eerder artikel al beeldend uit hoe een teveel aan koolmonoxide al je organen ‘platlegt’. Dat proces treedt eerder op bij parkietjes dan bij mensen. Zagen mensen vroeger dus hun parkietje van zijn stokje vallen, dan wisten ze dat ze naar buiten moesten gaan. De concentratie koolmonoxide was dan namelijk gevaarlijk hoog. Eigenlijk was een parkietje dus een koolmonoxidemelder avant la lettre. Die het, aaah zielig, maar één keer deed.

Maandag 2 februari starten de Brandweer en de Brandwonden Stichting met een gezamenlijke campagne om mensen bewust te laten worden van de gevaren van koolmonoxide. Want die stille sluipmoordenaar huist in elk huis. En slaat toe wanneer je het niet verwacht. Koolmonoxide is namelijk een kleur- en geurloos gas. Een cv-ketel die verkeerd is geïnstalleerd of al te lang niet gecontroleerd, kan ervoor zorgen dat de concentratie koolmonoxide veel te hoog wordt. In eerste instantie word je dan een beetje misselijk, duizelig en moe. Maar heel snel al kan je bewusteloos raken en uiteindelijk overlijden. Dit overkomt tenminste elf mensen per jaar in Nederland.

Wil je weten hoe je koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen, maar vind je de parkietjesmethode wat bruut? Doe dan de online test. Dan kom je vast tot de conclusie dat een koolmonoxidemelder à € 25,- je leven wel waard is! En blijft die verwachte run op parkietjes hopelijk ook uit…

koolmonoxide-actie-verwijzing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s