Waardevol

on

Sinds kort is er een nieuw televisieprogramma bij de EO: ‘Jojanneke in de prostitutie.’ Samengevat onderzoekt reporter Jojanneke de wereld van de Nederlandse ‘legale’ prostitutie.

Jojanneke (foto: Ruben Timman)
Jojanneke (foto: Ruben Timman)

We zien een confronterend verslag over prostituees, pooiers, mensenhandel en loverboys/girls. Het is een wereld die, ondanks dat ik nabij Amsterdam woon, gelukkig ver van mij staat. Wel zet het me aan het denken: zouden meisjes met brandwonden ook prostituee kunnen zijn? Zouden zij waardevol genoeg zijn voor pooiers? Zouden zij genoeg lust opwekken bij hoerenlopers? Of zouden zij door hun littekens als lelijk worden beschouwd? Zou er aan meisjes met littekens geen geld te verdienen zijn?

Nu is prostitutie geen beroep waar meisjes van dromen, maar dit geldt niet alleen voor prostitutie. Kan een meisje met brandwonden bijvoorbeeld ook de nieuwe Doutzen Kroes worden? En de catwalks van New York, Milaan en Londen veroveren? Zou zij worden geaccepteerd in programma’s als America’s Next Top Model? Of zou zij worden bespot door veel te verwaande juryleden? Zou zij niet waardevol genoeg zijn voor modellenwerk?

Onlangs deed ik mee aan de fotoshoot voor het Portret van de Maand van de Brandwonden Stichting. Geen Armani, Lagerfeld of Victoria’s Secret, maar gewoon de Brandwonden Stichting. Althans gewoon? Eigenlijk was het heel bijzonder! Het resultaat zien jullie vanzelf! En voor degenen die zich afvragen of er nog een modellencarrière in het verschiet zit? Mwah, liever niet. Laat mij maar lekker schrijven…