De juiste crème voor littekens deel 3: dr. Alkaitis

Littekencrèmes: ze zijn er in alle geuren en kleuren. Maar wat is nou het verschil tussen al die smeersels? En wat beloven ze ten aanzien van het verminderen van roodheid, jeuk en hobbeligheid? In deel 3 van de serie ‘De juiste crème voor littekens’ is de beurt aan de producten van dr. Alkaitis.

C Cosmetics and CareHeb jij wel eens écht gekeken wat er in jouw huidverzorging zit? Je afgevraagd wat dat strak gephotoshopte model van de reclame eigenlijk bedoelt met alphahydroxyzuur, parabenen of gingko biloba? Nee? Snap ik wel hoor. Want ook voor mij vormen die ingrediënten abracadabra. Dus laat ook ik me graag betoveren door al die prachtige marketing-bla-bla zonder me écht af te vragen wat ik nou precies koop. En dat is eigenlijk best gek. Want als het om de verzorging van je grootste orgaan gaat, je huid, is het hartstikke interessant om te weten wat je erop smeert. Zeker als je littekens hebt. Gelukkig vond ik in Caroline van Eeuwijk van C. Cosmetics and Care een vertaler van die onbegrijpelijke woordenbrij op de etiketten van crèmes. En gaf ze mij na een lesje ‘geheimzinnige cosmetica-termen ontrafelen’ ook nog een tip hoe je littekens en de beschadigde huid fijn verzorgt: met de 100% biologisch lijn van dr. Alkaitis.

Caroline van Eeuwijk

Minerale olie
‘Weet wat je smeert’ is de lijfspreuk van Caroline. Bewust zijn wat je precies op je huid gebruikt, is in haar optiek net zo logisch als weten wat je eet. Om erachter te komen wat precies de juiste verzorging van de huid is, verdiepte Caroline zich in de meest voorkomende ingrediënten die in de cosmetische industrie worden gebruikt. Wat blijkt? Achter die onbegrijpelijk termen schuilt een hoop viezigheid. Minerale olie zoals vaseline of paraffine bijvoorbeeld. In negen van de tien crèmes zit het wel. Het maakt een smeersel lekker smeerbaar, maar is niets meer dan een afvalproduct van de olie-industrie. Minerale olie legt een laagje op je huid en sluit ‘m zodoende af. Jammer genoeg morrel je daarmee aan een belangrijke functie van de huid: ademen. Naast het uitscheiden van afvalstoffen en bescherming tegen invloeden van buitenaf, is dat namelijk een essentiële taak van je grootste orgaan. Minerale olie verstoort daarnaast je talgproductie. Caroline noemt dat ook wel het ‘lipbalm-effect’: hoe meer je smeert, hoe droger je huid wordt. En hoe vaker je dus gaat smeren… Stoppen met minerale olie is de oplossing om je huid weer zelf de droogte aan te laten pakken. Dat kan ‘ie namelijk echt; mits je je huid de tijd geeft!

Parfum & parabenen
De meeste huidirritaties ontstaan door synthetisch parfum. Tuurlijk, je crème gaat er lekker van ruiken, maar het doet niks voor je huid. Sterker nog: vaak is het de oorzaak van een allergie. Dus het is misschien even wennen, maar een parfumvrij smeersel is wel een cadeautje voor je huid. Wat je volgens Caroline ook beter kunt vermijden zijn parabenen. Deze conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat een crème tot in de eeuwigheid houdbaar is. Maar de werking ervan is vrij heftig: parabenen hebben invloed op je hormonen. Begrijpelijkerwijs werd de toegestane hoeveelheid de laatste jaren al flink teruggeschroefd. Maar hoe fijn is het dat er producten zijn die ze helemaal niet hebben?

Natural power
Gezien de vele discussies over de synthetische ingrediënten, is er steeds meer aandacht voor de kracht van natuurlijke ingrediënten. Ceramiden bijvoorbeeld. Deze stofjes zitten tussen huidcellen en kan je zodoende zien als een soort lichaamseigen cement. Ze zijn daarmee fijn voor de huid die wel wat stevigheid kan gebruiken en ondersteunen het herstellend mechanisme van de huid op natuurlijk wijze. Maar ook shea butter is een voorbeeld van een ondersteunend natuurlijk ingrediënt. Dit notenextract heeft in de samenstelling wel wat weg van lichaamseigen vetten en is zodoende een natuurlijke vette crème. Andere voorbeelden van natural power zijn jojoba-, sesam- en macadamiaolie. Maar ook glycerol, lactic acid en phospholipiden. De lijst 100% natuurlijke ingrediënten is eindeloos en verkrijgbaar via C. Cosmetics and Care.

dr. Alkaitis_soothing gel“If you can’t eat it, don’t put it on your skin.” 
Goed. Natuurlijke ingrediënten dus. En bewuster smeren. Maar wat is nou die natuurlijke boost voor littekens? Volgens Caroline zijn de producten van dr. Alkaitis een weldaad voor de beschadigde huid. Deze Amerikaanse chemicus, moleculair bioloog en ethnofarmacoloog (de wetenschap van de traditionele medicinale werking van planten) verwonderde zich over de chemische samenstelling van smeersels die zijn vrouw gebruikte. Maar een goed alternatief was er niet. Zodoende maakte dr. Alkaitis dat. Op basis van de filosofie “If you can’t eat it, don’t put it on your skin” zette hij een complete lijn gezichtsverzorging op. De ingrediënten? 100% rauwe kruiden en planten. In zijn producten zit geen enkel overbodig ingrediënt. De huid, of het nou een droge, vette of een beschadigde is, haalt uit het verzorgingsproduct precies wat ‘ie nodig heeft. De organic soothing gel van dr. Alkaitis zit boordevol natuurlijke vitamine B en C, lavendel en wilde kamille. De gel bevat tevens antibacteriële en ontstekingsremmende bestanddelen en kalmeert en hydrateert op die manier de sterk geïrriteerde, ontstoken of eczeem huid. Maar ook het universal mask en de treatment oil van dr. Alkaitis zijn een weldaad voor de beschadigde huid. Littekens, ook in de categorie beschadigde huid, hebben er zodoende veel baat bij. Want het litteken kalmeert, waardoor roodheid en een trekkend gevoel ook verminderen. En dat is natuurlijk goed!

Producten van dr. Alkaitis zijn verkrijgbaar via www.cosmeticsandcare.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s