Serieus: de opvang van brandwondenpatiënten is een spel!

De opvang van een patiëntje met brandwonden: virtueel oefenen.
De opvang van een patiëntje met brandwonden, maar dan virtueel.

Voor artsen en verpleegkundigen werkzaam op een spoedeisende hulp is het absoluut geen dagelijkse kost dat er een ernstig verbrande patiënt wordt binnengebracht. Maar als het gebeurt, is het van levensbelang dat die acute opvang goed verloopt. En dat is niet simpel. Want om een patiënt met ernstige brandwonden te stabiliseren moet een uitgebreide opvolging van handelingen worden gedaan. Trainen en een regelmatige herhaling is dus cruciaal.

Al die duizenden Spoed-professionals in Nederland regelmatig trainen, kost heel veel tijd en mankracht. “Dat kan beter én moderner,” dachten de mensen van het brandwondencentrum van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Zodoende werden de krachten (en expertise) gebundeld met het Erasmus MC en VirtualMedSchool om een serious game te ontwikkelen. Woensdag 21 januari was de lancering van dit computerspel. Doel van de game is om professionals van de spoedeisende hulp te laten oefenen om een virtuele brandwondenpatiënt de juiste acute behandeling te geven. Ben je vergeten de luchtwegen te controleren op roetdeeltjes, waardoor je een mogelijke verbranding van de luchtwegen over het hoofd ziet? Heb je het totaal verbrand lichaamsoppervlak verkeerd ingeschat? Heb je de vloeistoffentoediening goed berekend? Je krijgt het allemaal direct als feedback terug. Zodoende kunnen medici net zolang oefenen tot ze de procedure binnen 15 minuten foutloos doorlopen en klaar zijn voor de praktijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s