Onze kerstster heet Britt

Britt_1_©-Koos-Breukel_web
foto: Koos Breukel

Als haar naam in het scherm van mijn telefoon verschijnt, vergeet ik meteen mijn zinloze ergernissen, deadlines en werkgedoe. Miss Giebel en Gezelligheid, weet altijd een glimlach op m’n gezicht te toveren. Want Britt is, naast ambassadeur van de Brandwonden Stichting, zo’n meisje dat door iedereen een beetje wordt bewonderd. Zijzelf vindt die aandacht maar overdreven. Want die littekens, ach, daarvan heeft zij al lang geen last meer…

Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat Britts kerst in een drama eindigde. Door kortsluiting in de lichtjes vatte de kerstboom vlam. Binnen een mum van tijd zat zij samen met haar broertje en moeder opgesloten in een brandend huis. Haar moeder overleefde het niet. Britt en haar broertje hielden er littekens voor het leven aan over. Na elf maanden brandwondencentrum en revalideren mochten ze weer naar huis. Maar terugkeren naar hun vertrouwde basisschool zat er niet in. “Zulke kinderen kunnen we hier niet hebben” had het schoolhoofd tegen Britts vader gezegd. Je kunt je terecht afvragen hoe het zo’n meisje vergaat dat zoveel te verduren krijgt…

Maar moet je haar nu eens zien: Britt is een en al sprankeling. Staat altijd voor haar vriendinnen klaar. Heeft een leuke vriend. Is de liefste zus voor haar broertjes. Doet haar best op school. Ze is kortom een ambassadeur om trots op te zijn. Dankbaar vertelt ze hoe de lotgenotenvakantieweken van Stichting Kind & Brandwond en de Brandwonden Stichting haar door de jaren heen een duwtje de positieve richting op hebben gegeven. Toch weet ik zeker, helemaal na die tien weken dat ze als stagiaire mijn kamer opvrolijkte, dat ze deze instelling ook heel erg aan zichzelf te danken heeft.Want het vergt moed en veerkracht om met zulke tegenslagen om te moeten gaan. En het is dapper dat ze zoveel mensen in haar hart sluit, terwijl het gemis naar haar moeder nooit slijt.

Britts hulpbereidheid richting de Brandwonden Stichting is vooral voorafgaand aan kerst bewonderenswaardig. “Ja oké, het is nu misschien precies tien jaar geleden, maar meer of minder confronterend dan voorgaande jaren zullen deze kerstdagen niet zijn,” vertelde ze tegen een journalist. Dus vond ze het natuurlijk prima dat we middels haar verhaal mensen laten stilstaan bij de brandwondenongevallen die meer dan normaal in december gebeuren. Een beetje extra opletten wat je doet, kan namelijk geen kwaad benadrukt Britt. Dus gourmetten met potjes brandpasta, de kaars in een kerststukje aansteken, de lampjes in de kerstboom aan laten als je weggaat; het is allemaal geen goed idee. Hoe je wel veilig de feestdagen doorkomt? Lees de tips of ga naar www.brandwondenstichting.nl/veiligefeestdagen

veilige-feestdagen-tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s