Vuurwerk: jaarlijks voor veel jongens een echte ‘knaller’

ntvg_vuurwerk_2014Nu de discussie over vuurwerk weer oplaait, knalt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde er een interessant onderzoeksartikel plus infographic over handletsel door vuurwerk doorheen. Belangrijkste bevindingen: 100% is man, slachtoffers zijn bijna altijd jonger dan 20 jaar en vooral illegaal vuurwerk is de boosdoener. Daarnaast is er ook sprake van een toename van ernstig letsel. De cijfers anders verwoordt, kan je dus zeggen dat een jaar geleden het leven van 76 jongens in één letterlijke klap is veranderd. Want het missen van (een paar) vingers of een hand heeft nogal impact op je leven.

Het onderzoek bespreekt handletsel door vuurwerk. Dus die 700 patiënten op de Spoedeisende Hulp, 236 patiënten bij de oogarts en 1 overledene worden buiten beschouwing gelaten. Maar in de discussie over vuurwerk mogen we ze niet vergeten. Want hoe leuk is die jaarlijkse traditie eigenlijk nog is als het de oorzaak is van zoveel ellende? Ellende die de maatschappij bovendien ook duur komt te staan: de totale medische kosten en de kosten voor werkverzuim van slachtoffers van een vuurwerkongeval, na behandeling op een Spoedeisende Hulp of opname in het ziekenhuis, schatten de auteurs namelijk op 2,5 miljoen euro.

Wat vind jij? Vuurwerk alleen nog door professionals laten afsteken of mogen we de mensen de lol van een vuurpijl en duizendklapper niet ontnemen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s