Kijk: zo moet het dus NIET!

folder verkeerd voorbeeldNah ja. Ben je dus samen met je collega’s van de Brandwonden Stichting jáááááren bezig om iedereen uit te leggen dat kleine kinderen en hete thee een waardeloze combinatie vormen en dan valt deze folder in de bus… Oké, ik leg het dus nog één keer uit:

Op de foto zien we een jongetje dat naar een pot thee reikt. Het beeld ziet er knus en gezellig uit. Toch is de getoonde situatie minder onschuldig dan ‘ie lijkt. Want door een ongeluk met hete thee of koffie belanden er jaarlijks zo’n 200 kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar in de brandwondencentra. “En dat is slechts het topje van de ijsberg,” aldus Jos Vloemans, arts in het kinderbrandwondencentrum van Beverwijk, “want de 200 opnamen betreffen alleen de kinderen die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. Alle spoedeisende hulpafdelingen zien jaarlijks ook nog eens 1.400 kinderen met lichtere brandwonden. En dat is 21% van het totaal aantal mensen dat zich met brandwonden op de Spoedeisende Hulp meldt.”

26,8% van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. In 87% van de gevallen is de oorzaak een ongeval met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater. Je begrijpt: een ‘gezellig’ sfeerbeeld zoals op de folder, is een momentopname die 200 keer per jaar afschuwelijk afloopt. Al deze kinderen zullen door hun littekens levenslang patiënt blijven.

Zo’n foto zien en dan niets zeggen, is dus onmogelijk als je bij de Brandwonden Stichting werkt. En hoewel ik natuurlijk niet uitga van verkeerde intenties, hoop ik wel dat iedereen van de bankenwinkel even de moeite neemt om naar www.eerstehulpbijbrandwonden.nl te gaan en zo’n handige waaier met eerste hulpregels en preventietips aanvraagt. Gewoon, omdat 200 brandwondenpatiëntjes per jaar écht veel te veel is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s