Littekens en vitamine D-tekort: is er een verband?

foto: Bradley Stemke
foto: Bradley Stemke

Jeroen, ambassadeur bij de Brandwonden Stichting, stelde me onlangs een goede vraag. ‘Maken littekens geen vitamine D meer aan en zo ja, heb ik dan door de brandwonden in mijn gezicht ’s winters automatisch een vitamine D-tekort?’

Ik ging voor het antwoord bij een dokter te rade. En inderdaad: deel één van de vraag bleek te kloppen. Littekens maken geen vitamine D aan. Dat komt door het ontbreken van pigment. Deel twee van de vraag ‘heb je met littekens in je gezicht in de winter automatisch een vitamine D-tekort?’ heeft een uitgebreidere toelichting nodig.

Ja, mensen met (brandwonden)littekens in hun gezicht hebben waarschijnlijk een tekort aan vitamine D. Echter, dit geldt voor bijna voor iedereen. Ook voor mensen zónder littekens in het gezicht. Er zijn namelijk nauwelijks mensen die ’s winters veel buiten werken of veel uren per dag in de buitenlucht zijn en dus zullen de meeste mensen als ze dat laten controleren een vitamine D-tekort hebben. Je kunt het door de huisarts laten checken door je te laten prikken. Maar mocht je inderdaad een tekort aan vitamine D hebben, dan betekent dat niet automatisch dat je vitamine D moet bijslikken. Van een vitamine D-tekort kan je namelijk mogelijk op late leeftijd botontkalking krijgen, waardoor je sneller botbreuken oploopt. Maar het is niet gezegd dat als je je hele leven vitamine D slikt, je later géén botontkalking krijgt. Dus tsja, vitamine D bijslikken (gewoon uit een potje van bijvoorbeeld het Kruidvat of Hema) kan je doen als je bij de huisarts hebt laten checken dat je een tekort hebt. Bijslikken van vitamine D kan je mogelijk meer energie geven waardoor je je wat beter voelt. Maar dat effect heeft het niet bij iedereen.

Kortom: omdat de meeste mensen beroepen hebben waar ze grotendeels binnen zijn, ook in de lente, zomer en herfst, zullen de meeste mensen een vitamine D-tekort hebben. Mocht je het willen checken, kan je naar de huisarts gaan. Het effect van vitamine D slikken is echter niet aangetoond. Dit mag je doen als je je er beter door voelt. En dan mag het ook het hele jaar. Maar als je geen verschil merkt, is het geen must om bij te slikken, omdat er geen keihard bewijs is dat je door vitamine D te slikken later geen botontkalking krijgt.

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Nathan schreef:

    Ik neem al een tijdje de pillen van Hema en ik ben er zeer tevreden over!

    Geliked door 1 persoon

  2. Emmy schreef:

    Voor diegene die er behoefte aan hebben om extra (dag/zon)licht in t gezicht te krijgen wil ik graag de tip voor nagebootst daglicht geven: Philips GoLiteBlue. Voor wellicht extra vitamine D en ik elk geval extra energie… 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s