CO: een stille sluipmoordenaar die een keiharde campagne verdient

* BAM! *

Dit bericht begint met een harde klap om je wakker te schudden. Maar die knal vormt een schril contrast met de oorverdovende stilte die de elf doden per jaar achterlaten nadat zij overleden aan een koolmonoxidevergiftiging. In de meeste gevallen gebeurde dat thuis. Zonder boem, klap of knal. Want koolmonoxide is een stille sluipmoordenaar. Het gas, dat jaarlijks voor zo’n elf doden zorgt en ongeveer honderdvijftig mensen in het ziekenhuis laat belanden, komt vrij door een defect in een (gas)kachel, geiser of centrale verwarming. En daarvoor hoor of merk je niets.

Foto: Patrik Theander
Foto: Patrik Theander

Luide CO-campagne
De Brandweer en de Brandwonden Stichting gaan samen luid van zich laten horen om Nederlanders te waarschuwen voor de gevaren van koolmonoxide (CO). Vanaf februari 2015 start een landelijke campagne waarin wordt opgeroepen een CO-melder te plaatsen, regelmatig te luchten en de geiser en cv te laten controleren. Tevens wordt uitgelegd wat koolmonoxide nou precies zo gevaarlijk maakt. Want gevaarlijk is het reukloze, giftige gas zeker. Ongemerkt eraan blootgesteld worden, kan tot een koolmonoxidevergiftiging leiden waaraan je dood kunt gaan.

CO is als hooligans
Roelf Breederveld, traumachirurg van het Beverwijkse brandwondencentrum én professor Acute Brandwondengeneeskunde, weet beeldend toe te lichten welke schade koolmonoxide (dat ook vrijkomt bij brand) in het lichaam aanricht. Hij gebruikt hiervoor de ‘Hooligan- uitleg’. Hierbij vergelijkt hij koolmonoxide met voetbalhooligans en doet hij alsof rode bloedlichaampjes, die het transport van zuurstof naar alle organen verzorgen, mensen in de trein zijn, onderweg naar hun werk. Plotseling komen er hooligans de trein binnen en worden alle passagiers eruit geslagen. De trein stopt ermee en de coupés worden gesloopt. De hooligans schakelen dus alle werkende mensen uit, die zodoende niet naar hun werk kunnen waardoor de economie stil komt te liggen. Vertalen we dit weer naar het lichaam, dan schakelt koolmonoxide dus rode bloedlichaampjes uit, waardoor het transport van zuurstof naar alle organen wordt onderbroken. Duurt dit te lang, dan stoppen alle belangrijke processen ermee die het lichaam in leven houden.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ben.Groenen schreef:

    Op mijn blog http://www.veilig-verbranden.nl/ vind je een overzicht van diverse recente gebeurtenissen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s