Stephan Wevers, Voorzitter Brandweer NL: “Tijdens de feestdagen meer kans op brand.”

Stephan Wevers_voorzitter Brandweer NLGastblogger Stephan Wevers (Voorzitter Brandweer Nederland) deelt in dit bericht zijn zorgen over het aantal mensen dat bij een brand ernstig gewond raakt.

Staat u wel eens stil bij de risico’s op brand? Nederland kent jaarlijks 6.000 woningbranden met 600 gewonden tot gevolg. Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen. Als voorzitter van Brandweer Nederland heb ik veel contact met de Brandwonden Stichting. Wat blijkt? Ruim de helft van het aantal brandwondenslachtoffers die opgenomen worden in de ziekenhuizen heeft een ongeval meegemaakt met vuur of vlammen. Het inademen van rook is vaak de oorzaak wanneer iemand overlijdt of gewond raakt bij een brand.

Als samenleving, maar ook als individuen moeten we ervoor zorgen dat we bewuster zijn van de risico’s op brand. Minder brand betekent namelijk minder slachtoffers en minder leed. Daarom staat veiligheidsbewustzijn hoog op de agenda van de brandweer. En met de feestdagen voor de deur neemt ook de kans op brand in huis weer toe. Maar door eenvoudige maatregelen te nemen, kan iedereen ervoor zorgen dat deze dagen brandveilig verlopen.

Natuurlijk, als er een brand uitbreekt in een woning komen wij zo snel mogelijk. Maar de brandweer blust niet alleen, ook zetten wij stevig in op een brandveilig leven. En als er onverhoopt toch brand uitbreekt, is het cruciaal dat deze snel wordt ontdekt. Samen met de Brandwonden Stichting voeren wij campagne en wijzen onder andere op het belang van rookmelders. Onderzoek wijst namelijk uit dat je 100% meer kans hebt om een woningbrand te overleven wanneer je werkende rookmelders hebt. Wanneer mensen slapen en daardoor het reukvermogen is uitgeschakeld, wordt een brand minder snel opgemerkt. Het luid piepende alarm van de rookmelder biedt redding. Mensen zijn dan meteen gewaarschuwd en meestal is er dan nog net voldoende tijd om u en uw gezin in veiligheid te brengen. En die tijd is hard nodig.

kunstboomMet de kerstdagen is de kans op ongelukken groter. Niet alleen door bijvoorbeeld omgevallen fonduepannen, maar ook door brand als gevolg van onveilige kerstversieringen die ervoor kunnen zorgen dat een brand snel om zich heen grijpt. Kies daarom altijd voor moeilijk brandbare versieringen; dit staat vermeld op de verpakking. Zet een kerstboom uit de buurt van brandbare materialen en nooit voor een toegangsdeur. Gebruik geen spiritus, brandgel en bio-ethanol voor fonduestellen, schakel de verlichting uit wanneer u weggaat of naar bed gaat en laat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen. Oh ja, wist u dat een kunstkerstboom brandveiliger is dan een echte?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s