ScarWars: de kracht van lotgenotencontact

post-itsOf ik als staflid meewil met ScarWars… Wat een stomme vraag. Ja, natuurlijk wil ik dat! Het lijkt me geweldig om met 21 jongeren met brandwonden een lang weekend naar de Ardennen te gaan. ScarWars is lol hebben, maar ook serieus zijn. Tijdens het survivallen worden grenzen verlegd waarna ’s avonds diepgaande gesprekken worden afgewisseld met gezellig samen eten.

Zaterdagochtend hangen er wat post-its op het raam. Je zou in eerste instantie voorbij gaan aan de woorden die erop staan, maar tien minuten later zijn het juist die post-its die diepe gesprekken losmaken bij de deelnemers van ScarWars. ‘Openheid’ is een van die thema’s. Een tegenstrijdig onderwerp. “Ik geef graag openheid over mijn littekens. Vraag er maar naar, maar ga alsjeblieft niet zitten staren. Soms ben ik het ook zat; moet ik wéér mijn verhaal vertellen omdat mijn littekens zichtbaar zijn. En hoe je het ook wendt of keert, mensen verwachten het van je dat je het vertelt.” Het gesprek verandert langzaam naar het hebben van zichtbare littekens. “Bij mij zit het in mijn gezicht, dus ik kan er niet omheen en moet het accepteren en ermee leren leven.” Hij knikt naar het meisje rechts van hem: “Jij durft niet in een korte broek te lopen, je verstopt tenslotte je benen, dus dan heb je het nog niet geaccepteerd.” Naar aanleiding van deze opmerking wordt er direct een praktische oplossing bedacht door een andere deelnemer. “Zou de eerste keer in een korte broek voor jou fijner zijn als er iemand naast je loopt die ook brandwonden heeft?” “Ja, misschien wel…” “Oké, dan gaan wij volgende zomer samen naar het strand!”

De gesprekken lopen vanzelf en mensen die wat stiller zijn, worden actief betrokken: “Hoe is dat voor jou?” Dit zijn gesprekken die je alleen kunt voeren met lotgenoten. Niet met een hulpverlener, arts, psycholoog of je ouders. Aan één woord of blik heb je genoeg, je wordt begrepen en gerespecteerd. Je kunt helemaal jezelf zijn. Dit is goud.

Scarwars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s