Een praatje over brandpreventie. En waarom dat niet saai is.

artikel_hoe_werkt_een_rookmelder_wdjbbkrant_2013“Zal ik jullie even rondleiden? By the way, Mariek, die rookmelder hangen we écht op hoor, maar daar hebben we nog geen tijd voor gehad!” Tijdens een rondleiding door het nieuwe huis van vrienden, borrelt altijd dat ‘niet tegen te houden praatje’ op: mijn brandpreventiepraatje. “Weten jullie wel dat de kans dat je thuis een brand meemaakt 1 op 65 is?” Oh help, daar ga ik weer… Het is niet tegen te houden. Sinds ik bij de Brandwonden Stichting werk en met m’n neus op de feiten ben gedrukt, ben ik een wandelde reclamespot over brandpreventie. “Bij een brand in huis heb je vanaf het begin van de brand nog maar 3 minuten om te vluchten. Daarna is er door de vrijgekomen giftige gassen geen kans meer op overleving. Alleen een werkende rookmelder alarmeert je tijdig als je slaapt.” En wat ook nooit ontbreekt in mijn brandpreventiepraatje zijn de wist-u-datjes: “Als je slaapt, ruik je niet. Dus je wordt niet vanzelf wakker als er brand is.” En wat dacht je van deze sfeermaker: “Wist je dat er elk jaar zo’n 45 mensen overlijden na een brand in huis?”

rookmelder_batterij_vervangenJe merkt het: mijn brandpreventiepraatje en ik zijn een succesnummer op elk feestje! En hoewel ik me ervan bewust ben dat mensen liever over gezellige dingen praten, kan ik het toch niet laten. Want eigenlijk verricht ik er levensreddend werk mee. Dat kan je een ietwat arrogante of misplaatste opmerking vinden, maar feitelijk is het gewoon zo. Net als al die brandweerlieden van de uitrukdienst die een kind in nood uit een brandend huis redden, verrichten al die honderden preventiemedewerkers van het ‘Brandveilig Leven-programma’ van de Brandweer levensreddend werk. Ik weet namelijk zeker dat al die vakidioten net als ik op menig feestje even die reality check doen. “Ken je je vluchtroute?” “Heb je een rookmelder?” “Zet je ’s nachts alle apparaten echt uit in plaats van op stand-by?” Wie weet hoeveel branden, schade en slachtoffers we met onze brandpreventiepraatjes hebben voorkomen… Het is nooit uit te rekenen, maar ik weet zeker dat al die ongezellige verjaardagsbabbeltjes ertoe hebben geleid dat er af en toe iemand thuis toch maar even die rookmelder is gaan checken. Of met z’n partner is gaan bespreken wie welke kinderen meeneemt als er brand uitbreekt. Of toch maar even www.watdoejijbijbrand.nl heeft bekeken.

rookmelder_maandelijks_testenGelukkig hebben mijn mede-brandpreventiepraatje-activisten en ik sinds kort ons eigen moment gekregen om massaal ons ding te kunnen doen. Elke eerste maandag van de maand, als de sirene klinkt, herinneren we je eraan om je rookmelder te checken. Doet ‘ie het nog? Moet de batterij misschien vervangen worden? Is ‘ie wel stofvrij? Op social media gaan we in die laatste uurtjes voor 12 uur los met onze brandpreventietips. Daarom wil ik je vragen om even één keer naar ons te luisteren. En misschien al die berichten met #checkjerookmelder voor deze ene keer te liken, delen en te retweeten. Dan zullen wij proberen om ons te gedragen tijdens jouw feestje/borrel/verjaardag/housewarming. Mits je werkende rookmelders hebt opgehangen natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s