Dit is geen nieuws. Dit is beter.

Nederlandse brandwondenzorg verklaart zichzelf als beste ter wereld.

Kan je jezelf zomaar als beste van de wereld uitroepen? “Waarom niet?” dachten we bij de Brandwonden Stichting. Want als je internationaal gezien tot de top behoort, mag je al die honderden professionals van de Nederlandse brandwondenzorg best eens complimenteren met hun topprestatie. Om maar even een paar wapenfeiten te noemen: de kunsthuid die professor en plastisch chirurg Paul van Zuijlen ontwikkelde, wordt wereldwijd toegepast. Het onderzoek om 3D-geprint kraakbeen in te zetten voor reconstructies na ernstige verbrandingen in het gezicht, rekent op internationale belangstelling. En waar denk je dat artsen wereldwijd hun behandeling op afstemmen als het gaat om de ontwikkeling van brandwondenlittekens op de lange termijn? Inderdaad: die informatie komt bijna altijd uit Nederlands wetenschappelijk onderzoek.

brandwondencentrumWas je veertig jaar geleden nog ten dode opgeschreven als je ernstige brandwonden opliep, tegenwoordig overleeft bijna iedereen uitgebreide tweede- en derdegraads brandwonden. Met de oprichting van de Brandwonden Stichting en de drie brandwondencentra, nu veertig jaar geleden, is het sterftecijfer enorm gedaald. Deze daling is te danken aan de bundeling van kennis en expertise in de drie brandwondencentra, maar nog meer aan de tomeloze inzet van duizenden (en nu opletten!) brandwondenartsen, verpleegkundigen, (plastisch) chirurgen, anesthesiologen, intensivisten, microbiologen, kinderartsen, geriaters, psychiaters, psychologen, revalidatie-artsen, orthopedagogen, fysio- en ergotherapeuten, diëtisten, maatschappelijk werkers, pedagogisch medewerkers, onderzoekers en pastoraal medewerkers. Dit uitgebreide multidisciplinaire team van professionals is namelijk nodig om brandwondenpatiënten de beste brandwondenzorg ter wereld te kunnen bieden.

brandwonden bij kleine kinderen
Brandwonden door hete vloeistoffen zijn oorzaak nr 1. bij kinderen 0-4 jaar

Brandwonden: over hoeveel slachtoffers hebben we het dan eigenlijk?
In Nederland melden zich jaarlijks meer dan 80.000 mensen bij de huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp of het ziekenhuis, omdat zij acute hulp nodig hebben voor hun brandwond[1]. Na de eerste opvang of behandeling, wordt een klein deel doorverwezen naar het ziekenhuis of een brandwondencentrum. Nader bekeken worden er jaarlijks 8.000 mensen behandeld op de spoedeisende hulp[2] en 1.800 personen met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis. Jaarlijks raken zo’n 750 mensen zo ernstig verbrand, dat zij de gespecialiseerde zorg in een brandwondencentrum in Groningen, Rotterdam of Beverwijk nodig hebben[3]. Meer dan een kwart van de patiënten is een kind in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar[4]. Kinderen hebben een dunnere huid dan volwassenen en kunnen zodoende al door een omvallend kopje thee ernstige brandwonden oplopen.

3d geprint oor_©scientias.nl
een 3D-geprint oor

Van overleven naar kwaliteit van leven
Met de snelle verbetering van de brandwondenzorg vanaf de jaren ’70, verschoof de focus van de behandelaars van overleven richting kwaliteit van leven. Onderzoek leert ons dat je in Nederland zelfs bij een totaal verbrand lichaamsoppervlak van meer dan 80% een goede kans hebt te overleven[5]. Als je bedenkt dat 1% van jouw lichaam je handpalm plus vingers is, begrijp je voor welke enorme uitdaging het behandelteam in een brandwondencentrum staat om een ernstig verbrande patiënt weer een goed leven te kunnen bieden. Toch slagen we daar steeds beter in. De inzet van de drie, door de Brandwonden Stichting aangestelde, professoren brachten nieuwe operatietechnieken en hoopvolle ontdekkingen op het gebied van tissue engineering, kunsthuid en 3D-geprint kraakbeen.

3 profsDe drie wijzen uit de lage landen
Prof. dr. Esther Middelkoop (Bijzonder Hoogleraar huidregeratie en wondheling) voltooide verschillende studies op het gebied van huidsubstituten, wondgenezing en littekenbehandeling die allemaal met grote belangstelling gevolgd worden. Prof. dr. Roelf Breederveld (Bijzonder Hoogleraar Acute Brandwondengeneeskunde) weet de noodzaak om spoedeisende hulp-medewerkers volgens een zelfde standaard te trainen in de acute opvang van brandwondenslachtoffers, wereldwijd op de kaart te zetten. In steeds meer brandwondencentra wereldwijd behoort de POSAS (een meting om littekens op een objectieve manier te kunnen beoordelen) van prof. dr. Paul van Zuijlen (Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde) tot de standaarduitrusting van een brandwondenarts. En niet zelden worden patiënten in Australië, de VS en Japan behandeld met kunsthuid die prof. dr. Van Zuijlen ontwikkelde. Brandwondenspecialisten uit de hele wereld weten kortom de vele Nederlandse vondsten op waarde te schatten en in te zetten in de eigen kliniek.

gezonde huid onder de microscoop_© dermotografie.nl
gezonde huid onder de microscoop

De uitdaging van de toekomst: infecties
Niet langer de brandwonden zelf, maar infecties door gevaarlijke bacteriën vormen steeds vaker de grootste bedreiging voor patiënten met brandwonden. Deze bacteriën kunnen via de wond het lichaam binnendringen en zoveel schade aanrichten dat patiënten er zelfs aan kunnen overlijden. Vroeger konden deze bacteriën goed behandeld worden, maar tegenwoordig worden steeds meer bacteriën ongevoelig voor antibiotica. We slagen er kortom steeds minder goed in om bacteriën met antibiotica te bestrijden. Daarom moet gezocht worden naar alternatieven. Toepassingen met plasma en/of peptiden lijken veelbelovend en worden daarom met financiële steun van de Brandwonden Stichting onderzocht. Gezien de wereldwijd toenemende antibiotica-resistentie is het belangrijk dat we dit soort onderzoeken snel uit het laboratorium richting de kliniek brengen. Daarmee zijn namelijk niet alleen brandwondenpatiënten geholpen, maar alle patiënten die kampen met lastige infecties.

collecteweekDe noodzaak van de collecte
Goed, we zijn er dus trots op dat de brandwondenzorg in Nederland van het hoogste niveau is. Maar om dat zo te houden, is blijvend onderzoek nodig. En onderzoek financieren, kunnen we alleen maar doen dankzij de steun van het Nederlandse publiek. De collecteweek – dit jaar van 5 t/m 11 oktober – is de belangrijkste bron van inkomsten voor de Brandwonden Stichting. Bijna de helft van onze totale inkomsten (zo’n 5,5 miljoen euro) is namelijk afkomstig uit de collecteweek. Draag dus bij wat je kunt missen als de collectant deze week voor de deur staat. Dan zorgen we er samen voor dat brandwondenslachtoffers in Nederland op de allerbeste zorg kunnen blijven rekenen.

[1] NIVEL Zorgregistraties eerste lijn, Utrecht: 2012
[2] Letsel Informatie Systeem, Veiligheid NL, Amsterdam: 2014
[3] Baar, M. van, Brandwondenregistratie R3, VSBN, Rotterdam: 2014
[4] Baar, M. van, Brandwondenregistratie R3, VSBN, Rotterdam: 2014
[5] Barrow RE and Herndon DN. History of the treatment of burns. In: Total Burn Care, 3rd edition, ed. Herndon DN. Saunders/Elsevier ISBN 978-1-4160-3274-8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s