Donderdag 18 sept = NO make up day! Doe je mee?

poster NO make up day © Koos BreukelLaatst bladerde ik ter ontspanning door een tijdschrift. Maar ontspannen werd ik er niet van. Want na een overdaad aan gephotoshopte modellen met bizar kleine maatjes, viel mijn oog op een zes pagina’s lange portretserie over vrouwen met hun favoriete tas. Ja echt: hun tas. Hoe leeg kan het zijn? Zes pagina’s kakelende vrouwen over waar, waarom en hoe ze verliefd werden op ‘hun’ Chanel, Mulberry of Prada. Mijn hemel, wat lees ik veel liever over vrouwen die de wereld een beetje mooier maken. Door zich in te zetten als mensenrechtenactivist, dierenbeschermer of arts-zonder-grens. Maar nee. De vrouw en haar geliefde designer bag was de leegte waar ik gelukkig van moest worden. Zucht.

Word jij gelukkig van dat onhaalbare schoonheidsideaal? Ik niet. En nog droeviger word ik als ik aan al die vrouwen denk met een beschadigd uiterlijk door bijvoorbeeld brandwonden, wijnvlekken en acne… Zij worden in onze maatschappij genadeloos hard afgerekend op hun buitenkant die niet aan dat heersende schoonheidsideaal voldoet. Tijd voor een positief tegengeluid dus! Daarom is het donderdag 18 september NO make up day. Die dag eren we échte schoonheid door 24 uur geen make-up te dragen.

Alle meiden en vrouwen met lef én een goed hart delen op NO make up day een selfie zonder make-up met toevoeging #NOmakeupday. “Maar wat hebben mensen met brandwonden er nou aan dat meiden en vrouwen een nomakeupselfie delen?” vraag je je misschien af. In eerste instantie niks natuurlijk. Maar dat is ook niet het punt van NO make up day. Met NO make up day willen we iedereen meegeven dat niet alle meiden en vrouwen het geluk hebben wat zelfvertrouwen te kunnen bijstippen met een simpele camouflagestick. Want een brandwond, litteken, wijnvlek of verlamming laat zich niet zomaar wegtoveren. Hoe meer mensen zich dat realiseren, hoe meer begrip er hopelijk ontstaat voor mensen die niet voldoen aan het schoonheidsideaal. En wordt er wellicht wat minder gestaard, veroordeeld en gefluisterd.

NO make up day is kortom dé manier om samen met alle vrouwen op één dag de tong uit te steken naar het opgelegde schoonheidsideaal. Samen met ambassadeur Britt geef ik alvast het goede voorbeeld. Fotograaf Koos Breukel – die ook het staatsieportret van Wim-Lex en Maxima op z’n naam heeft staan – wist ons als 100% natural beauty’s te vangen. Wat ben ik trots dat Britt en ik op deze manier samen uitdragen dat echte schoonheid vanbinnen zit.

Doe je mee? Op 18 september een selfie delen via Instagram, Facebook en/of Twitter met de hashtag #nomakeupday. Durf je dat niet, dan kan je altijd de Brandwonden Stichting steunen door ‘brandwond’ naar 4333 te sms-en en zo eenmalig € 2,50 te doneren.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s