Mooie zomer eist nu al recordaantal BBQ-slachtoffers

www.brandwondenstichting.nlbbqVanaf 1 april tot en met het laatste weekend van juli zijn er in de drie Nederlandse Brandwondencentra al 41 mensen opgenomen. In alle gevallen waren brandbare vloeistoffen in combinatie met barbecueën of een vuurkorf de oorzaak. “Een alarmerend aantal,” aldus brandwondenarts Jos Vloemans. “Niet alleen omdat dit het topje van de ijsberg betreft, maar ook omdat we nog vele mooie dagen in augustus en september in het verschiet hebben.” De verwachting van artsen in de brandwondencentra is dat het aantal BBQ-slachtoffers nog flink toeneemt. Reden genoeg voor de Brandwonden Stichting om in actie te komen. Maar een ‘Veilig barbecueën-campagne’ komt er dit jaar niet. Simpelweg omdat we hebben geleerd dat mensen weinig interesse hebben in preventietips. Eerste hulpregels daarentegen kunnen altijd rekenen op veel aandacht. Door de acht vragen in de online BBQ-test te beantwoorden, weet je niet alleen wat je moet doen als iemand opeens in brand staat, je leert ook nog hoe je dat kan voorkomen. Om extra zeker van genoeg deelnemers te zijn, wordt er bovendien een heerlijke prijs verloot: een BBQ-diner bij topchef Julius Jaspers.

BBQ-slachtoffers: de cijfers
Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks voor langere tijd worden opgenomen in de drie Nederlandse brandwondencentra, is 10,2% gerelateerd aan vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine (Bron: Nederlandse Brandwonden Registratie R3). Piekmomenten zijn zomerse dagen (vanwege het barbecueën) en de wintermaanden (gebruik bio-ethanol tijdens feestdagen). Dat betekent dat er elk jaar ongeveer 89 mensen zulke ernstige brandwonden door een ongeluk met brandbare vloeistoffen oplopen, dat zij moeten worden doorverwezen naar een gespecialiseerd brandwondencentrum. Hun behandeling kan weken duren en vele operaties tellen. En ook de littekens die ze eraan overhouden gaan nooit meer weg. Maar van die 89 patiënten per jaar, is ook een aanzienlijk deel toe te rekenen aan het gebruik van bio-ethanol voor sfeerhaarden tijdens de koude maanden. Daarom is het aantal van 41 patiënten in een periode van 4 maanden, zo zorgwekkend. Want alle brandwondenslachtoffers die in de wintermaanden door gebruik van brandbare vloeistoffen vallen, zijn hier niet bij meegerekend.

Het gaat vaker mis dan je denkt…
“Die 89 patiënten die wij zien na een ongeval met brandbare vloeistoffen, vormen slechts het topje van de ijsberg,” aldus Jos Vloemans, hoofd van het brandwondencentrum van Beverwijk. “Dat gaat alleen over de patiënten die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. De spoedeisende hulpafdelingen van alle Nederlandse ziekenhuizen zien jaarlijks ook nog eens zo’n 320 mensen met lichtere brandwonden door toedoen van brandbare vloeistoffen.” (Bron: Rapport Brandwonden VeiligheidNL)

Hoe gaat het dan mis?
“Ik weet wel hoe ik veilig spiritus kan gebruiken!” Het is een veelgehoord argument als je uitlegt hoe het misgaat tijdens het barbecueën. Maar het is onzin. Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Dat komt omdat bij alle vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en lampenolie bij het openen ALTIJD een gaswolk vrijkomt die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Een vonkje in de gaswolk is genoeg voor een steekvlam die meters lang kan zijn. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te maken, is dus met aanmaakblokjes.

start steekvlam © Nederlandse Brandwonden StichtingHoe groot wordt zo’n steekvlam dan?
Super groot dus! Op www.brandwondenstichting.nl/bbqveilig staat een filmpje waarin je ziet hoe ver zo’n spiritus steekvlam kan reiken.

En wat doe je als iemand in brand staat?
In slechts acht vragen leer je wat je moet doen als iemand tijdens het barbecueën opeens in brand staat. Test het via www.brandwondenstichting.nl/bbq. Na het beantwoorden van de vragen, maak je kans op een verzorgd BBQ-diner bij Julius Bar&Grill van topchef – en ambassadeur van de Brandonden Stichting – Julius Jaspers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s