Lang leve de brandwondenzorg!

BWC Beverwijk 1974Veertig jaar geleden besloot chirurg Rudy Hermans van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk dat het zo niet langer kon. Te vaak zag hij het onmenselijke leed van hen die na een ongeluk in de nabijgelegen Hoogovens werden binnengedragen. Zeer ernstige brandwonden lieten de artsen in die tijd wanhopen. Want over de behandeling was weinig bekend. Enkel de pijn wegnemen, was het beleid bij de ernstig verbrande patiënten die hun ongeluk vaak niet overleefden. Chirurg Hermans wilde dat niet langer aanzien, stroopte zijn mouwen op en ging aan de slag. Na uitgebreid kennis te hebben opgedaan over het behandelen en opereren van brandwonden in burns units in Amerika, nam hij het initiatief het brandwondencentrum in Beverwijk op te richten. Enige jaren later volgden ook de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen. Om fondsen te werven voor preventie en onderzoek, maar ook om kennis tussen de drie brandwondencentra uit te wisselen, richtte Hermans de Nederlandse Brandwonden Stichting op. Het bleek een meesterzet: binnen 5 jaar daalde het sterftecijfer van brandwondenpatiënten met ruim 50%.

logo_bwc_40We kunnen dus letterlijk zeggen: “Lang leve de brandwondenzorg!” Want nadat het brandwondencentrum in Beverwijk 40 jaar geleden haar klapdeuren opende, duurde het niet lang voordat de medewerkers van het eerste uur het tij wisten te keren. Al snel veranderde de focus van de behandelaars. Van ‘Hoe zorgen we ervoor dat de patiënt dit overleeft?’ naar ‘Hoe zorgen we voor een optimale kwaliteit van leven na ontslag?’ Met andere woorden: omdat bijna iedereen dankzij de excellente zorg tegenwoordig een ernstig brandwondenongeval kan overleven, stemmen we de behandeling direct af op het leven ná dat ongeluk. Je kan dus zeker stellen dat er in de afgelopen veertig jaar heel veel is geleerd. Zo veel, dat de wereld tegenwoordig naar Nederland kijkt als het gaat om de brandwondenzorg. We staan aan de top op het gebied van de behandeling van brandwonden en wetenschappelijk onderzoek naar de verbetering van littekens en operatietechnieken. En dat is met recht een prestatie van wereldformaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s