Eerst water, aquatraining komt later

Dr. Marianne Nieuwenhuis is onderzoekscoördinator in het brandwondencentrum van Groningen

Water. We bestaan eruit. We kunnen niet zonder. We houden het tegen met dijken. We plonsen erin op warme dagen. En het is het eerste wat we gebruiken bij brandwonden. En sinds kort wordt er in de drie brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk zelfs verder gekeken dan de kreet ‘eerst water, de rest komt later!’ De kracht van water kunnen we namelijk op een nieuwe, slimme manier inzetten: door de revalidatie van patiënten met brandwonden naar het zwembad te verplaatsen. Onder water kunnen patiënten eerder bewegingen maken die op het droge nog niet lukken. Maar nog mooier is dat patiënten onder water ook minder pijn ervaren.

Aan het woord is dr. Marianne Nieuwenhuis. Zij is bewegingswetenschapper en onderzoekscoördinator in het brandwondencentrum van Groningen. “Na de fysieke klap van de brandwonden moet de spierkracht compleet worden opgebouwd,” vertelt zij. “Daarom revalideren patiënten met brandwonden momenteel ‘op het droge’. Maar dat is een pijnlijke en zeer inspannende klus. Met die beschadigde huid, kost het namelijk gigantisch veel kracht om alles weer opnieuw te moeten leren. Revalideren in het water daarentegen, is minder zwaar en voelt fijner dankzij de gewichtloosheid.”

Dr. Nieuwenhuis wil daarom een onderzoek starten om te kijken hoe fysiotherapie bij brandwondenpatiënten van het droge naar het water kan worden verplaatst. “Van brandwondenpatiënten wordt tijdens het herstel al zó veel gevraagd,” vervolgt dr. Nieuwenhuis. “Wat zou het daarom geweldig zijn als de onmisbare fysiotherapie dankzij het water op een minder pijnlijke manier kan! Weer fit worden is tenslotte van onschatbare waarde voor het herstel. Want de conditie opbouwen is dé manier voor brandwondenpatiënten om binnen afzienbare tijd weer mee te kunnen draaien in het ‘normale leven’ waar het gezin, de partner en school of werk veel energie vergen.”

De universiteit in Leuven (België) onderzocht ook al de voordelen van aquatraining bij brandwondenpatiënten en maakte hier een prachtig filmpje van. En met de interessante conclusies van de Belgische collega’s, heeft Dr. Nieuwenhuis een prachtige basis voor verder onderzoek.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s