Wat is schoonheid?

Jeroen voor PellianoWat is schoonheid? Is het de modellenlook uit de tijdschriften? Is het Jude Law of Penelope Cruz? Is schoonheid perfectie of maakt juist dat ene vlekje iemand tot een beauty?

Elke keer als ik Jeroen ontmoet (één van de ambassadeurs van de Brandwonden Stichting) krijg ik direct antwoord op de vraag wat schoonheid is. Schoonheid is een verpletterende uitstraling verpakt in twinkelde ogen, zelfverzekerdheid en humor. Schoonheid is Jeroen. Hoewel hij door z’n littekens vast niet voldoet aan het schoonheidsideaal. Maar ach, wie wel? Mijn spiegelbeeld is ook geen toonbeeld van perfectie, maar onzeker voel ik me allerminst.

Jeroen liep als 13-jarig jochie brandwonden op bij het kampvuur van een scoutingkamp. De littekens, die ook zijn gezicht tekenen, herinneren hem er dagelijks aan. Of zijn het vooral de mensen op straat die Jeroen eraan herinneren? Voor hemzelf is het namelijk al lang geen issue meer. En precies die zelfverzekerdheid maakt hem tot een schoonheid. Littekens? Je weet dat hij ze heeft en toch zie je ze niet. Geen wonder dat Jeroen twee jaar geleden model was voor stropdassenmerk Pelliano in hun prachtige campagne I’MPERFECT. Perfectie door imperfectie, luidde de slogan. Jeroen is het levende voorbeeld hoezeer dat klopt.

‘Waren er maar meer modemerken en tv-programma’s die (rol)modellen als Jeroen inzetten,’ zat ik laatst te mijmeren. Dan zou een jongen met littekens gewoon zijn. Net zoals een meisje met een wijnvlek, een stotterende man of een vrouw in een rolstoel. Dan zou Jeroen over straat kunnen gaan zonder dat mensen hem vragen waarom hij niks aan zijn gezicht laat doen. Dan zouden we mensen misschien beoordelen op hun lef, humor of warmte en niet veroordelen op een bedacht schoonheidsideaal. Dat zou pas mooi zijn!

En warempel. Het was alsof mijn gedachtes echt gehoord waren. Want in één week tijd werd ik twee keer benaderd. Eerst vroeg een productiemaatschappij me of ik nog een leuke gast kende die mee wilde spelen in de nieuwste clip van The Opposites. En daarna belde de redactie van RTV Utrecht dat ze Jeroen wilde interviewen voor een programma met Henk Westbroek. Het resultaat mag er wederom zijn. In de clip en het programma (na 15:06) zien we een stralende, stoere Jeroen die van het scherm afspat. Ik weet opnieuw wat schoonheid is.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s