Lieve vuurvreters, spiritusspuiters en andere barbecuebarbaren,

cavybbqHé fijn mannen, we mogen weer. Het rooster zit strak in het vet, de satéstokjes badderen in het water en de dorst wordt afgeblust met een heerlijk koud biertje… De barbecue mag ein-de-lijk het zonlicht weer begroeten. Lekker! Alleen wat duurt het toch altijd pokke lang voordat dat ding aan is. Gelukkig hebben we altijd nog wel een flesje spiritus, brandgel of bio-ethanol in het gootsteenkastje staan. Dan gaat de boel lekker snel aan. Wij kunnen dat tenslotte heel veilig. Ja tuurlijk, we weten dat het bij anderen wel eens fout gaat. Maar niet bij ons! We zijn namelijk ware barbecuekampioenen. Wij wel.

Ik hoop dat de ironie je niet ontgaat. Ik ben namelijk teleurgesteld in een bepaalde groep barbecueërs. Je leest het goed: niet boos, maar teleurgesteld. En dat is nog een stukje erger dan boos. Of kwaad. Of nijdig. De reden is simpel: warme, zonnige dagen zijn voor alle mensen die in de brandwondenzorg werken, de allerdrukste dagen van het jaar. Omdat de brandwondencentra dan overspoeld worden met patiënten die er zeer ernstig aan toe zijn. De oorzaak van hun tweede- en derdegraads brandwonden? Iemand spoot spiritus, brandgel, bio-ethanol of een andere brandbare vloeistof op de barbecue of vuurkorf. Als je dan net in de richting van de vlam staat, verander je van top tot teen in een levende fakkel. Dus omdat een paar ‘stoere’ kerels (ja helaas, de statistieken liegen niet, want bijna altijd zijn het de mannen) niet even geduld hebben, krijgen jaarlijks zo’n 200 mensen littekens die nooit meer weggaan. Hoe gezellig klinkt dat?

Ik wil dus al die overmoedige barbecueërs iets op het hart drukken: gebruik aanmaakblokjes. Het is namelijk een stuk mannelijker om verantwoordelijkheid voor je gezin en gasten te tonen dan een sneue show op te voeren wie de grootste vlam kan maken. Niet overtuigd? Je bent van harte uitgenodigd voor een rondleiding. Dan druk ik persoonlijk wel even je neus op de feiten.

Klik hier voor tips om veilig en lekker te barbecueën. Eet smakelijk!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s