Kwart patiënten brandwondencentra jonger dan vijf jaar

kind in brandwondencentrum26,8% van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar . In 87% van de gevallen is de oorzaak een ongeval met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater. Deze alarmerende gegevens zet de Brandwonden Stichting ertoe aan om een uitgebreide voorlichtingscampagne te starten en zo het aantal slachtoffers drastisch te verminderen. De test www.eerstehulpbijbrandwonden.nl is het eerste wapenfeit.

200 kinderen met brandwonden per jaar
Bij kinderen van nul tot en met vier jaar, leidt een ongeval met een kopje hete thee of koffie jaarlijks tot ruim 200 opnamen in de drie Nederlandse brandwondencentra. “Dit is slechts het topje van de ijsberg,” aldus Jos Vloemans, arts in het kinderbrandwondencentrum van Beverwijk, “want de 200 opnamen betreffen alleen de kinderen die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. Alle spoedeisende hulpafdelingen zien jaarlijks ook nog eens 1.400 kinderen met lichtere brandwonden . En dat is 21% van het totaal aantal mensen dat zich met brandwonden op de SEH meldt.”

Onderzoek veiligheidsgedrag ouders
De Brandwonden Stichting ontdekte middels een onderzoek over veiligheidsgedrag van ouders met kinderen in de leeftijd 0 t/m 4 jaar, dat ze de leercapaciteit van hun kind overschatten. “Ik vind het belangrijk dat mijn kind leert dat ze niet aan de thee- of koffiekopjes mogen komen,” hoorden we. En dat terwijl de kinderen van de respondenten grotendeels jonger dan 1 jaar zijn. Een ander interessant gegeven is dat ouders de ernst van brandwonden die kleine kinderen door toedoen van hete vloeistoffen kunnen oplopen onderschatten. “Ik wist niet dat een kopje thee zulke ernstige brandwonden kon veroorzaken,” zeggen veel ouders. Ook Dirk Koppelaar (heeft brandwonden sinds hij 1,5 jaar is) hoort het regelmatig. Dat een pot hete thee hem levenslang getekend heeft, komt voor velen nóg steeds als verrassing. Om te voorkomen dat andere kinderen tot ver na hun 18e heel veel operaties moeten ondergaan en gepest worden om hun littekens, zet hij zich in om op scholen en crèches de thermoskan de standaard te laten worden.

Bewustwording door herhalen eerste hulpregels
Dirk Koppelaar: “Een ongeval met hete vloeistoffen gebeurt super snel. Je knippert met je ogen of er is alweer iets omgevallen. Ook ik vind het moeilijk dat ik mijn dochtertje niet 24 uur per dag in de gaten kan houden. Maar gelukkig zijn er wel maatregelen die brandwonden zoveel mogelijk voorkomen. Denk aan het buiten bereik zetten van koffie- en theekopjes, het snoer van de waterkoker inkorten, het wegdraaien van de stelen van pannen en natuurlijk het gebruik van een thermoskan!” Meer tips via http://www.brandwondenstichting.nl/voorkombrandwonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s