3D-geprinte SafeTea is Het Beste Idee van 2014

De SafeTea dwingt gebruikers de kop koffie of thee in een niet-verschuifbare houder te zetten.
De SafeTea dwingt gebruikers de kop koffie of thee in een niet-verschuifbare houder te zetten.

Briljant van eenvoud, duurzaam, helemaal van nu én inspelend op gedragsverandering van de gebruiker. Unaniem koos de jury voor de SafeTea als winnaar van Het Beste Idee 2014. VWO5-leerlingen Maud Crooymans, Iris Messing en Annemijn Hintzen ontworpen het winnende product. De SafeTea is te vergelijken met een cupholder die gebruikers dwingt een kop hete thee of koffie in een niet-verschuifbare houder op tafel te plaatsen. Kleine kinderen wordt het op deze manier moeilijk gemaakt om een kopje hete thee of koffie om te stoten. Nagenoeg elke maat kop of mok past in de SafeTea. Meerdere SafeTea’s kunnen aan elkaar worden geklikt met de bijbehorende clip. Je bouwt hiermee een “onneembare hete vloeistoffen vesting” die op elke tafel past. De 3D-print vormgeving is geheel naar eigen smaak te ontwerpen, is hypermodern, duurzaam en speelt in op de voorliefde voor gadgets van vaders van jonge kinderen. En laat dat nou net een lastige doelgroep zijn om te bereiken als het gaat om preventieproducten voor jonge kinderen. Al met al is de SafeTea een tof én handig product dat hopelijk gretig aftrek neemt bij ouders met kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar.

‘Bedenk een product dat brandwonden bij kinderen van nul tot en met vier jaar kan voorkomen.’ luidde de opdracht aan de leerlingen van VWO 5 van het Augustinianum in Eindhoven (dezelfde school die 11 maart door SlamFM werd verkozen als één van de vijf leukste scholen van Nederland). Jaarlijks doen deze knappe koppen mee aan Het Beste Idee: een project binnen het cluster ‘wetenschap in opdracht’ (applied science) van het vak ANW. De Nederlandse Brandwonden Stichting mocht dit jaar de uitdaging verzinnen. De keuze voor een preventieproduct om de allerkleinsten te beschermen tegen het leed van brandwonden, was zo gemaakt. 25,5% van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is namelijk tussen de nul en de vier jaar oud. Dat komt omdat de huid van kinderen dunner is dan die van volwassenen. Een ongeluk met een kopje hete thee, koffie of soep kan zodoende ernstige brandwonden veroorzaken.

Ook de andere de ideeën van de Augustinianum-leerlingen waren inspirerend. Nummer 2, de FlipFire (ontworpen door Mark Verwijlen, Arden Timmermans en Bart Rutten) is een waxinelichtjeshouder die uitgaat als het wordt aangeraakt of aangestoten. Een bruikbaar en mooi product, dat niet alleen het brandwonden, maar ook woningbranden voorkomt. Pleun van Iersel, Sophie Hadders en Maaike Brinkman gingen ervandoor met de derde plaats. Hun HIBcase, een houder voor lucifers die niet opengemaakt kan worden door kleine kinderen maar wel makkelijk in gebruik is, is ook erg inventief. Het belet kleine kinderen om met lucifers te kunnen spelen.
De bedenkers van de SafeTea: Iris Messing, Maud Crooymans, Annemijn Hintzen (v.l.n.r.)

De bedenkers van de SafeTea: Iris Messing, Maud Crooymans, Annemijn Hintzen (v.l.n.r.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s