Eindhoven: voor een dag niet de gekste, maar de beste!

18625187-illustratie-van-een-briljant-idee

‘Bedenk een product dat brandwonden bij kinderen van nul tot en met vier jaar kan voorkomen.’ luidde de opdracht aan de leerlingen van VWO 5 van het Augustinianum in Eindhoven. Jaarlijks doen deze knappe koppen mee aan Het Beste Idee: een project binnen het cluster ‘wetenschap in opdracht’ (applied science) van het vak ANW. De Brandwonden Stichting mocht dit jaar de uitdaging verzinnen. De keuze voor een preventieproduct om de allerkleinsten te beschermen tegen het leed van brandwonden, was zo gemaakt.  Meer dan een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is namelijk tussen de nul en de vier jaar oud. Dat komt omdat de huid van kinderen dunner is dan die van volwassenen. Een ongeluk met een kopje hete thee, koffie of soep kan zodoende ernstige brandwonden veroorzaken. Met levenslange gevolgen. Want de littekens die deze tweede- en derdegraads brandwonden geven, rekken niet mee zoals gezonde huid dat wel doet. Na een langdurige opname in het brandwondencentrum zijn er, zolang het kind in de groei is, dus nog veel hersteloperaties nodig. Een ongeval met hete vloeistoffen bij kinderen, kan dus levenslang verdriet geven.

De verwachtingen over de ideeën van de Augustinianum-leerlingen zijn hooggespannen. Vorig jaar wisten zij namelijk het Diabetes Fonds te verrassen met een insuline-injectiepen met ingebouwd LED-lampje. Dit briljante idee bereikte zelfs een paar artsen van een ziekenhuis in China, die misgrepen toen ze het product wilde patenteren. Logischerwijs hoopt de Brandwonden Stichting op het Gouden Ei om zodoende het aantal brandwondenpatiëntjes flink in aantal te laten afnemen. Dinsdag 11 maart om 13.00 uur wordt op het Augustinianum in Eindhoven het winnende product bekend gemaakt. 35 teams wachten tot die tijd in spanning af of hun product Het Beste Idee is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s