Bio-ethanol nieuwe kopzorg van specialisten brandwondencentra

fles_bioethanol*Pling* De eerste kerstlichtjes zijn alweer ontwart, in de boom geslingerd en verlichten huis, haard en hart. Want nu de avonden weer donker zijn en de temperaturen dalen, mag het binnenshuis weer knus en gezellig worden. Kaarsjes gaan aan, fonduepan wordt afgestoft en de sfeerhaard bijgevuld. Sfeerhaard? Ja, dat is zo’n nieuw alternatief voor de open haard. Je giet er wat bio-ethanol in, steekt het goedje aan en klaar: een haardvuurtje zonder haard. Sfeer voor een paar tientjes. Leuk toch?!

Nou nee. Bio-ethanol blijkt namelijk niet zo onschuldig te zijn als het lijkt. De sfeerhaarden en -lichtjes die op bio-ethanol werken, vergen vooral tijdens het bijvullen ervan, steeds meer brandwondenslachtoffers. Met name in december. Want vele kerstpakketten worden gevuld met dit ‘gezellige’ presentje. Of speciaal voor de feestdagen aangeschaft in de bouwmarkt. De bijbehorende bio-ethanol kost een paar euro. Maar die brandbare vloeistof is dus de goedkope dader achter vele ernstige ongelukken. Bio-ethanol creëert ongemerkt een onzichtbare gaswolk in de fles. Bij het bijvullen kan één vonkje resulteren in een super grote steekvlam die je van top tot teen in de brand zet. Het overkwam ook Kiki. In een flits stond ze tijdens het bijvullen van haar sfeerhaard in brand. De bio-ethanol spettert op het vloerkleed en haar kleren en verandert Kiki voordat ze het goed en wel beseft in een levende fakkel. Met de littekens moet zij leren leven. Net zoals haar dochtertje moet leren leven met het beeld van haar moeder die in brand staat.

In de Grazia vertelt bio-ethanol slachtoffer Georgina over haar ongeluk.
In de Grazia vertelt bio-ethanol slachtoffer Georgina over haar ongeluk.

Artsen en verpleegkundigen die in drie Nederlandse brandwondencentra werken, hebben kopzorgen over het toenemend gebruik van bio-ethanol. Want ook zij zien steeds meer mensen binnenkomen die soms wekenlang behandeld moeten worden voor hun brandwonden die ze levenslang zullen belemmeren. Fysiek en mentaal. En dat allemaal omdat er nog zo weinig bekend is over deze ‘onschuldige’ brandbare vluchtige vloeistof. Hun advies: gebruik vooral geen bio-ethanol. Het is verraderlijk spul dat net als spiritus meer slachtoffers dan plezier brengt. Led waxinelichtjes zijn net zo goedkoop en staan in een mooi lichtje net zo gezellig! En het belangrijkste is: ze houden de feestmaand ook gezellig.

Bio-ethanol heeft Kiki’s leven drastisch veranderd. En dat voor een paar euro. In het programma Kassa waarschuwde zij voor het gebruik van bio-ethanol.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s