Arts-onderzoeker Ernst-Jan dolblij met selectie voor finale Grote Gift

1364393990670‘Dit ga ik vieren!’ Ernst-Jan Bos deelt zojuist zijn blijdschap over het feit dat zijn onderzoek is geselecteerd voor een finaleplaats van de 3M Grote Gift. Deze arts-onderzoeker heeft een spannende dag in het vooruitzicht. 16 december zal hij alles op alles zetten om zijn onderzoek te laten winnen. Dat onderzoek heeft trouwens alles in zich om een spectaculaire medische doorbraak te worden. Wat doet hij dan precies? Ernst-Jan onderzoekt de mogelijkheden om met een 3D-printer oren voor mensen met brandwonden te reconstrueren. In het lab van het VUmc werkt hij hard om dit science fiction idee werkelijkheid te laten worden. Met een 3D-printer maakt hij een biologisch afbreekbare mal die de exacte vorm van het ‘oude’ oor van de patiënt heeft. In deze vorm wordt een vernuftige mix van gel met stamcellen gespoten. Terwijl de cellen nieuw kraakbeen vormen, lost het kunststof omhulsel langzaam op en blijft een lichaamseigen oor over. Ernst-Jan Bos maakt deel uit van de onderzoeksgroep van professor Paul van Zuijlen. Van Zuijlen is plastisch chirurg in het Beverwijkse brandwondencentrum en hoogleraar Brandwondengeneeskunde. Al jaren heeft Van Zuijlen één missie: ‘het recept’ voor kraakbeen ontdekken. Brandwondenpatiënten met een aangezichtsverbranding missen namelijk veelal (delen van) hun oren of neus. Belangrijkste ingrediënt hiervan: kraakbeen. Maar juist dat is – eenmaal verbrand – ingewikkeld om te reconstrueren. Vergelijk het met het opzetten van een tent zonder tentstokken. Zonder de stevigheid van het kraakbeen, is zo’n reconstructie heel moeilijk. De Brandwonden Stichting financiert de onderzoeksgroep waartoe dit onderzoek ook behoort, maar heeft beperkte middelen. Vandaar de deelname aan de 3M Grote Gift. Op die manier hopen we dat de hard benodigde nieuwe 3D-printer snel in Ernst-Jan werkkamer zal pronken en waanzinnig veel wetenschappelijk interessante ‘afdrukken’ zal maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s