Alles voor de wetenschap!

Paul van Zuijlen op zoek naar de bloedvaten_4Als brandwondenpatiënt ben je nooit ‘af’. Want littekens hebben veel onderhoud nodig. In tegenstelling tot gezonde huid, rekken die namelijk niet mee. Sterker nog, op plekken met veel beweging zoals de hals, armen en knieën, gaan littekens op den duur strak staan. Zó strak, dat je bijvoorbeeld niet meer je arm kan strekken of je hoofd kan draaien.

Om brandwonden uiteindelijk zonder littekens te laten genezen, worden telkens nieuwe operatietechnieken bedacht en onderzocht. Arts-onderzoeker Carlijn Stekelenburg onderzoekt bijvoorbeeld een nieuwe operatietechniek waarbij een stuk eigen huid wordt verplaatst naar dat deel op het lichaam waar een trekkend litteken de bewegingen belemmert. De kunst hierbij is om rijk vertakkende bloedvaten niet af te snijden, maar mee te nemen. Waar ooit een vervelend trekkend litteken zat, komt dan een gezond stuk huid. De winst voor iemand met brandwonden is dubbel: meer bewegingsvrijheid en mooie, gezonde huid waar eerst een litteken zat.

Voor haar onderzoek had Carlijn een proefkonijn nodig. De rijk vertakkende bloedvaten die essentieel zijn bij de techniek, moeten namelijk voorafgaand aan de operatie exact gelokaliseerd worden. Daarom liet zij twee ervaren plastisch chirurgen met een echo-apparaat op mijn arm los. Zouden zij ieder precies dezelfde belangrijke bloedvaten opsporen? Gewillig liet ik mijn arm met merkstift ondertekenen. Alles voor de wetenschap!

Carlijns onderzoek is nog maar één voorbeeld waarom mensen met brandwonden in ons land in uitstekende handen zijn. Wereldwijd wordt Nederlands brandwondenonderzoek nauwlettend gevolgd. Regelmatig houden Nederlandse arts-onderzoekers praatjes op topcongressen om onze expertise over brandwonden wereldwijd te delen. En dat is met recht een prestatie van wereldformaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s