Wat een ramp!

oefening ramp_1_uitsnedeVanochtend in alle vroegte gebeurt een enorme ramp. Op de A29 ter hoogte van Barendrecht rammen twee bussen elkaar. Er worden zeventig slachtoffers geteld. Elf hiervan zitten nog bekneld terwijl de bus vlam vat. Bij het dan al serieuze rampenscenario worden dus nog  eens elf ernstige brandwondenslachtoffers opgeteld. Kortom: de ravage is compleet. ‘Heb ik iets gemist?’ denk je wellicht. Nee, de gecrashte bussen maakten onderdeel uit van het Landelijk Protocol Coördinatie Grootschalige Brandwonden Incidenten, oftewel het oefenen van een grote ramp met veel brandwondenslachtoffers.

Het betreft hier een nauwkeurig geplande oefening waarbij alle deelnemende artsen, verpleegkundigen en coördinatoren een geweldig staaltje samenwerking hebben laten zien. Want deze hectische en intense klus werd geklaard door professionals van de drie Nederlandse brandwondencentra, het Erasmus MC, de meldkamer Kennemerland, het LOCC (Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum) en de Brandwonden Stichting.

Waarom is het belangrijk de verspreiding en acute opvang van zoveel brandwondenpatiënten in een rampsituatie te oefenen? Wel, een brandwondenpatiënt is een multi-traumapatiënt. Anders gezegd: ernstige brandwonden komen nooit alleen. Want brandwonden – en dat geldt zeker in het geval van een ramp – gaan meestal gepaard met ander levensbedreigend letsel zoals koolmonoxidevergiftiging, complexe breuken of enorme zwellingen in de luchtwegen. Ernstige brandwonden vereisen daarom een hoge mate van acute specialistische kennis. Professionals werkzaam op de Spoedeisende Hulp testen zodoende jaarlijks of zij de opvang van een groot aantal brandwondenslachtoffers in de vingers hebben.

Op de SEH van het Erasmus MC waande je je tijdens de oefening in een strak gestroomlijnde drukte. Een ballet van langs elkaar bewegende steriele pakken, snelde tussen opvangkamers, ambulances en voorbij rollende brancards. Op indrukwekkende wijze werden de brandwondenslachtoffers in rap tempo van de beste acute opvang verzekerd. De adrenaline was bijna tastbaar. Ook onder de specialisten. Want het oefenen van een ramp van deze proportie, zet de medici op scherp. En laat hun op het scherpst van de snede hun vak uitoefenen.

Nadat alle brandwondenpatiënten waren opgevangen en doorgestuurd naar de brandwondencentra of Intensive Care, was het tijd voor de debriefing. Wat heeft de oefenramp ons geleerd? Twee belangrijke tips passeerden de revue: let op het hoog leggen van verbrande ledematen. De zwelling door brandwonden kan gigantische problemen geven. Maar ook: laat escharotomie (chirurgische insnedes in dode huid) liever in een brandwondencentrum uitvoeren als er tijd is de patiënt daarheen te vervoeren. De uitgebreide lessen worden binnenkort beschreven en gedeeld. Maar hoe waardevol deze lessen ook moge zijn, geen van de deelnemende professionals hoopt de opgedane kennis ooit in het echt te hoeven toepassen.

oefening ramp_3

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s