10 jaar brandwondenonderzoek onder de loep

VSBN labjassenVrijdag vierden onderzoekers en professionals uit de brandwondenzorg het 10-jarig jubileum van de VSBN (Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland). Deze voormalige onderzoeksafdeling van de Brandwonden Stichting verzelfstandigde in 2003 om zo de geldstromen voor onderzoekssubsidies op objectieve wijze te kunnen toekennen.  Een decennium later kijken we trots terug op 14 afgeronde wetenschappelijke onderzoeken, waarvan de resultaten terug te vinden zijn in de dagelijkse brandwondenkliniek. Denk bijvoorbeeld aan littekenmeetmethodes, ontwikkeld door de VSBN, die inmiddels zijn geïmplementeerd in de brandwondencentra. Maar, de VSBN heeft méér mooie dingen bereikt. Zo is er tegenwoordig een registratiesysteem (R3) dat in de de drie Nederlandse brandwondencentra gebruikt wordt. Hiermee wordt van alle patiënten bijgehouden hoe zij hun brandwonden hebben opgelopen.

14 proefschriften is één van de wapenfeiten van tien jaar VSBN.
14 proefschriften is één van de wapenfeiten van tien jaar VSBN.

Daardoor hebben we nu bijvoorbeeld de kennis hoeveel kinderen tussen de nul en de vier jaar er door hete vloeistoffen gewond raken (veel: 29% van het totaal aantal patiënten) en het bewijs dat spiritus en bio-ethanol in combinatie met barbecueën inderdaad de veroorzakers van een groot aantal brandwondenpatiënten in de zomer zijn.  Zo’n registratiesysteem is daarmee de leidraad voor de inhoud van preventiecampagnes van de Brandwonden Stichting. En meet dus ook of die preventiecampagnes zin hebben gehad.  Je mag dus gerust zeggen dat na 10 jaar op eigen benen staan, de VSBN flink de dienst uitmaakt bij de Brandwonden Stichting. Professor Esther Middelkoop: van harte gefeliciteerd met 10 jaar zelfstandigheid, maar vooral met die briljante club onderzoekers die je leidt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s