De rek is er nog lang niet uit…

Marcel Vlig_afbeelding
Je ziet hier de zgn. ‘Mechanoculture’. Deze wordt gebruikt in het laboratorium om huidcellen op te rekken.

Door: Marcel Vlig, Hoofdanalist VSBN 

Na een brandwond probeert het lichaam de huid zo snel mogelijk te herstellen. Dit gaat dan vaak gepaard met littekenvorming en contractie. Dit laatste is het verschijnsel dat de huid samentrekt waardoor patiënten niet goed meer een arm of been kunnen strekken. In het brandwondencentrum wordt bij deze patiënten vaak een spalk aangemeten, hiermee proberen ze contractie te voorkomen. De spalk dwingt een ledemaat een bepaalde positie aan te nemen waardoor de huid niet kan samentrekken. Spalken kan op verschillende manieren, maar er bestaat nog geen vast protocol voor het toepassen van een spalk. Daarnaast is onduidelijk welk effect het spalken heeft op de cellen in de huid.  Daarom proberen we het antwoord daarop in ons laboratorium te vinden.  De afgelopen 7 maanden heeft een student tijdens zijn stage een opzet gemaakt voor dit onderzoek. In deze pilot werden  huidcellen gekweekt in een collageen-matrix die vergelijkbaar is met normale menselijke huid en  daar is vervolgens 24 uur lang aan getrokken. Dit heeft de stagiaire uiteraard niet zelf gedaan, maar met behulp van de MechanoCulture. Dit apparaat geeft ons de mogelijkheid om volgens een vast patroon aan huidcellen te trekken. De stagiaire heeft tijdens zijn stage het experiment opgezet en verschillende experimenten uitgevoerd om te bepalen wat het beste protocol is voor het vervolg van het project. Zijn interesse ging voornamelijk uit naar de Focal Adhesions en hun interactie met de Extra Cellulaire Matrix. Met andere woorden, de wijze waarop huidcellen zichzelf vastzetten in hun omgeving. Hij heeft aangetoond dat het door hem opgezette protocol werkt, omdat we al na 24 uur konden aantonen dat huidcellen actiever werden als er aan ze getrokken wordt. De door de stagiaire geboekte resultaten laten zien dat we een goede methode in handen hebben om het effect van mechanische stress op huidcellen te onderzoeken. Recent hebben we dan ook twee extra MechanoCultures aangeschaft. Op die manier kunnen we in dezelfde tijd meer onderzoek doen. Voorlopig is de rek er dus nog lang niet uit.

Marcel Vlig
Marcel Vlig werkt sinds 2004 als analist op het laboratorium van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN) in Beverwijk. Op het laboratorium wordt preklinisch onderzoek uitgevoerd naar (brand)wondgenezing en het voorkomen van littekenvorming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s