Meeste doden bij brand niet door vlammen maar rookvergiftiging

Brand is sneller dan de brandweer. Binnen 3 minuten overleef je deze brand in de doorsnee woonkamer door de vrijgekomen rook.
Brand is sneller dan de brandweer. Binnen 3 minuten overleef je deze brand in de doorsnee woonkamer door de vrijgekomen rook niet.

Bij een woningbrand geldt: direct vluchten. De giftige gassen die vrijkomen bij brand zijn namelijk dodelijk als je er te lang aan blootgesteld wordt. Mensen ademen rook in bij brand doordat ze te lang in huis blijven om nog dierbare spullen bij elkaar te zoeken. Of vanwege een ontbrekende rookmelder, zodat ze ongemerkt stikken in hun slaap. Daarnaast toont onderzoek aan dat 28% van de 65+’ers geneigd is bij een woningbrand dwars door de rook te vluchten. Oók als er alternatieve vluchtroutes zijn waar geen rook is. “Levensgevaarlijk,’ aldus Prof. dr. Breederveld, hoogleraar Acute Brandwondengeneeskunde en traumachirurg in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis. Daarom onderstreept hij de slogan ‘Blijf uit de rook!’ van de landelijke campagne van de Brandweer en Brandwonden Stichting compleet: ‘Het inademen van rook bij een woningbrand kan je dood betekenen.’

Waarom is rook giftig?
Rook is om drie redenen gevaarlijk. Ten eerste kan de hete lucht ervoor zorgen dat je binnenin – van mond tot stembanden – verbrandt. Ten tweede kan het inademen van fijne roetdeeltjes ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken. Maar rook is vooral gevaarlijk doordat het twee hele giftige ingrediënten bevat: koolmonoxide en cyanide. Adem je die teveel in, dan stopt de zuurstoftoevoer naar je organen. Prof. dr. Breederveld krijgt er in het brandwondencentrum veel mee te maken. ‘Als mensen een brand meemaken, ademen ze rook in. En dat kan, zelfs al is het heel even geweest, dodelijk zijn: ‘Nog steeds maak ik het mee dat de brandweer iemand levend uit een brandend huis redt, maar onderweg naar ons ziekenhuis al aan de rookvergiftiging is overleden. Zo snel mogelijk vluchten bij een woningbrand is dus van levensbelang.’

Senioren speciale doelgroep
65+’ers vormen de meest kwetsbare groep bij woningbranden. Want vanaf het begin van een brand heb je slechts 3 minuten om je woning veilig te verlaten. En dat is snel. Zeker als je slecht(er) ter been bent. Daarom richt de campagne “Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!” zich dit jaar op zelfstandig wonende senioren. Dr. Ricardo Weewer, lector brandweerkunde en plaatsvervangend commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland, licht toe waarom dat zo belangrijk is: ‘Van alle doden bij brand is de helft senior. En door de vergrijzing en de trend dat senioren steeds langer zelfstandig blijven wonen, vermoeden we dat over 15 jaar dit aantal flink is toegenomen. Behalve als we ons nú richten op het belang van brandveilig leven. Met de actie “Wat doe JIJ bij brand?” roepen we mensen op nu na te denken over wat te doen bij brand. Alleen kan je meerdere veilige vluchtroutes bepalen. Want op het moment dat jouw huis in brand staat, heb je daar geen tijd meer voor.’

Overleef jij een woningbrand? Doe de test!
Stel, er zou nu brand in jouw huis uitbreken. Zou je het overleven? Via een test op www.watdoejijbijbrand.nl kan iedereen binnen 3 minuten uitvinden of ze een woningbrand overleven. De campagne “Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!” maakt onderdeel uit van de Brandpreventieweken, die jaarlijks in oktober worden gehouden. De hele maand worden overal in het land acties georganiseerd om het belang van brandveilig leven te benadrukken. De Brandpreventieweken zijn een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en First Alert.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Natalie Oosterom schreef:

    De woningbouwcorporatie heeft bij ons zowel in de woning als op alle verdiepingen van de trappenhal rookmelders opgehangen. Er zit een onderhoudscontract aan vast, dus ze komen deze ook elk jaar checken. Dit zouden ze overal moeten doen. Het geeft een wel zo veilig gevoel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s