Te koop: blusdeken die niet blust

Anne-Pauline Jacobs bij blusdekens ongeschikt en geschikt
Anne-Pauline Jacobs, ontdekker van het euvel, toont links van haar een blusdeken die ongeschikt is voor olie- en vetbranden (doorgebrand tijdens het doven van vlam-in-de-pan). Rechts een blusdeken met productnummer EN:1869 die de vlam-in-de-pan direct doofde.

Anne-Pauline Jacobs, medewerker Risicobeheersing bij Brandweer Gelderland Zuid was zéér verbaasd. In de voorbereidingen van een brandveiligheidsdemonstratie bij een bouwmarkt, checkte zij de blusdekens voor het doven van vlam-in-de-pan. Maar in de proefopstelling doofde de blusdeken de brand niet, nee, hij brandde juist door. Dit móest een vergissing zijn! Maar na onderzoek kwam ze tot de onthutsende ontdekking dat dit niet het geval was: er worden blusdekens verkocht die een vlam-in-de-pan niet doven. ‘Ik besloot direct uit te zoeken wat er aan de hand was,’ aldus Anne-Pauline. “En tot mijn grote verbazing, bleek er geen sprake van een productiefout of iets dergelijks. Ik ontdekte dat er twee verschillende soorten blusdekens worden verkocht: één geschikt voor alle branden en één niet geschikt voor olie- en vetbranden, maar alleen voor ‘lichte’ brandjes. Maar als medewerker van de brandweer vraag ik me ten zeerste af of consumenten hiervan op de hoogte zijn.’

Blusdeken detail achterkant verpakking BSEN 1869Juiste blusdeken vermeldt ‘EN:1869’
Vlam-in-de-pan is vaak de start van een brand. De Brandwonden Stichting en brandweer roepen al jaren dat een blusdeken hét middel is om vlam-in-de-pan te doven. Het is een goede maatregel tegen branduitbreiding en stopt een brand die kan uitgroeien tot een allesverwoestende woningbrand. Dus als mensen de moeite nemen om een blusdeken te kopen en zo hun huis brandveiliger maken, moet dat wel een degelijk product zijn. Anders is er sprake van schijnveiligheid. Om 100% zeker te zijn dat je een blusdeken koopt die alle soorten branden blust, check je de verpakking op de productcode EN:1869 (het maakt niet uit welke letters er voor staan of welke cijfers erachter!). Ongeacht het merk, ben je dan zeker dat je een geschikte blusdeken hebt. Staat er een andere code op de verpakking, dan is de blusdeken alleen geschikt voor bijvoorbeeld brandende kleding. Tot slot een tip: twijfel je wanneer je een blusdeken moet gebruiken? Doe dit alleen wanneer de brand niet groter is dan de blusdeken zelf. Is de brand al groter? Vlucht dan naar buiten en bel 1-1-2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s