Ook ouders getraumatiseerd bij brandwondenongeval kind

Dit schilderij van Wendela de Beaufort, zelf als kind brandwondenslachtoffer, verbeeldt de lichamelijke én psychische gevolgen van littekens.
Dit schilderij van Wendela de Beaufort, zelf als kind brandwondenslachtoffer, verbeeldt de lichamelijke én psychische gevolgen van littekens.

Het lijkt voor de hand liggend : wanneer een kind ernstige brandwonden oploopt, is dat van grote impact op het gezin. Ouders, broers en zussen van iemand die als klein kind brandwonden opliep, zullen dit beamen. De tijd in het brandwondencentrum en het lange herstel na het ontslag is voor elk familielid een aaneenschakeling van angst, gemis, radeloosheid, verdriet en onzekerheid. En wanneer de brandwonden dicht zijn, komen er littekens voor terug. Niet alleen de zichtbare littekens bij het kind die het brandwondenongeval heeft overleefd, maar ook de onzichtbare littekens bij de ouders, broer(s) en zus(sen).

Na 1,5 jaar veel ouders met PTSS
Pedagoge Anne Bakker promoveert vandaag op haar onderzoek ‘Beyond pediatric burns’. Daarmee is er nu wetenschappelijk bewijs dat een brandwondenongeval bij een kind van grote impact is op het hele gezin. Maar Anne toont nóg iets interessants aan dat voor iedereen werkzaam in de brandwondenzorg een belangrijk gegeven is. ‘Want,’ zo stelt Anne Bakker, ‘zelfs anderhalf jaar na het brandwondenongeval, blijkt in één op de vijf gezinnen tenminste één ouder behoorlijke last van posttraumatische stressreacties te hebben.’ Worden de symptomen echter vroegtijdig herkent, kan er een gerichtere nazorg aan het patiëntje en het gezin worden aangeboden. Waardoor het gezin beter en sneller de draad weer kan oppakken.

Let op schuldgevoelens
Anne Bakker interviewde voor haar onderzoek ouders van jonge brandwondenpatiëntjes die een tijd in één van de drie Nederlandse of vier Belgische brandwondencentra waren opgenomen. En dankzij die interviews kan zij professionals in de brandwondenzorg gerichte handvatten geven hoe je het gezin rond een jong brandwondenpatiëntje ondersteunt. Let bijvoorbeeld goed op schuldgevoelens. Deze spelen namelijk een belangrijke rol bij het ontwikkelen van PTSS (Post Traumatische Stress Syndroom).  ‘Had ik maar beter opgelet,’ denken veel ouders. Of: ‘Was ik maar niet gaan werken, dan was dat ongeluk op het kinderdagverblijf nooit gebeurd.’ Anne Bakker adviseert hulpverleners oog te hebben voor deze schuldgevoelens, maar ook voor emoties als angst dat het kind het niet zal overleven en boosheid over het ongeval.

Hoe ondersteun je een gezin?
Belangrijke aspecten van zorg voor gezinnen na een brandwondenongeval zijn onder andere het reduceren van stressklachten van de ouder, het informeren van ouders over mogelijke reacties na ingrijpende gebeurtenissen bij zichzelf en het kind, het ondersteunen van het bestaande probleem-oplossende vermogen van gezinnen en het bevorderen van de kracht van het gezin om deze ingrijpende gebeurtenis samen te kunnen dragen.

Anne Bakker
Anne Bakker promoveert 3 september aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek ‘Beyond Pediatric Burns’.

Oog voor het hele gezin
Samenvattend laat Anne Bakkers proefschrift zien dat een brandwondenongeval een ingrijpende gebeurtenis is voor een kind en het gezin. Voor het onderzoeken van gevolgen van een brandwondenongeval en voor het ontwikkelen van interventies, is het belangrijk om oog te hebben voor het hele gezin en de bredere leefomgeving van het kind.

Meer lezen over Anne Bakkers onderzoek en/of het proefschrift als pdf downloaden? Ga naar www.brandwondenstichting.nl/impact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s