Dé doorbraak van 2013: nieuwe oren reconstrueren met 3D-printer

Advertentie 3D-onderzoekHet heeft alles in zich een spectaculaire medische doorbraak te worden:  met een 3D-printer oren voor mensen met brandwonden reconstrueren. Arts-onderzoeker Ernst-Jan Bos werkt in het lab van het VUmc om dit science fiction idee werkelijkheid te laten worden. Met een 3D-printer maakt hij een biologisch afbreekbare mal die de exacte vorm van het ‘oude’ oor van de patiënt heeft. In deze vorm wordt een vernuftige mix van gel met stamcellen gespoten. Terwijl de cellen nieuw kraakbeen vormen, lost het kunststof omhulsel langzaam op en blijft een lichaamseigen oor over.

Ernst Jan Bos maakt deel uit van de onderzoeksgroep van professor Paul van Zuijlen. Van Zuijlen is plastisch chirurg in het Beverwijkse brandwondencentrum en hoogleraar Brandwondengeneeskunde. Al jaren heeft Van Zuijlen één missie: ‘het recept’ voor kraakbeen ontdekken. Brandwondenpatiënten met een aangezichtsverbranding missen namelijk veelal (delen van) hun oren of neus. Belangrijkste ingrediënt hiervan: kraakbeen. Maar juist dat is – eenmaal verbrand – ingewikkeld om te reconstrueren. Vergelijk het met het opzetten van een tent zonder tentstokken. Zonder de stevigheid van het kraakbeen, is zo’n reconstructie heel moeilijk.

De Brandwonden Stichting financiert de onderzoeksgroep waartoe dit onderzoek ook behoort. Maar onze middelen zijn beperkt. Vandaar onze oproep op ons te stemmen voor de 3M Grote Gift. Met deze gift kan dit veelbelovende onderzoek realiteit worden. Stemmen is gratis, het resultaat voor mensen met een beschadigd uiterlijk is onbetaalbaar. Stemmen dus: voor dit veelbelovende onderzoek! Nog niet overtuigd? Kijk dan maar even dit filmpje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s