Koolmonoxide is als hooligans

Prof dr Roelf Breederveld
Prof dr Roelf Breederveld

Om een idee te geven welke schade koolmonoxide (dat vrijkomt bij brand) in het lichaam aanricht, hanteert traumachirurg van het Beverwijkse brandwondencentrum én professor Acute Brandwondengeneeskunde Roelf Breederveld de “Hooligan- uitleg”. Hierbij vergelijkt hij koolmonoxide met voetbal-hooligans en doet hij alsof rode bloedlichaampjes, die het transport van zuurstof naar alle organen verzorgen, mensen in de trein zijn, onderweg naar hun werk. Plotseling komen er hooligans de trein binnen en worden alle passagiers eruit geslagen. De trein stopt ermee en de coupés worden gesloopt. De hooligans schakelen dus alle werkende mensen uit, die zodoende niet naar hun werk kunnen waardoor de economie stil komt te liggen. Vertalen we dit weer naar het lichaam, dan schakelt koolmonoxide dus rode bloedlichaampjes uit, waardoor het transport van zuurstof naar alle organen wordt onderbroken. Duurt dit te lang, dan stoppen alle belangrijke processen ermee die het lichaam in leven houden.

Afbeelding

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s